Russisch fruitcadeau aan Griekenland?

De Griekse premier Alexis Tsipras zal tijdens zijn bezoek aan Rusland de Russische boycot bespreken. Het opheffen van de boycot zou een goed signaal zijn naar de Griekse boeren.

Russisch+fruitcadeau+aan+Griekenland%3F
© Tovima

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Rusland de financiele problemen van Griekenland zal verzachten. 'Een goedkope lening, gift of lagere gasprijs zit er vast niet in', zeggen analisten. 'Maar het geheel of gedeeltelijk opheffen van de handelsboycot op groenten en fruit is wellicht bespreekbaar.'

Als Griekse exporteurs weer toestemming krijgen om hun aardbeien en perziken naar Rusland te sturen, zou dat een groot cadeau zijn voor Tspiras. Hij komt dan in ieder geval niet met lege handen thuis.

Rusland kan vrij eenvoudig besluiten de boycot deels op te heffen. En de Russische president grijpt wellicht de gelegenheid aan om een wig te drijven tussen de Europese Unie en één van haar lidstaten.

Oplossing

'Het zou geen nette oplossing zijn', vindt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland en van de Europese Boerenorganisatie Copa.

'Maar de Europese Unie moet het ook zichzelf aantrekken dat dit soort zaken gebeuren', zegt Maat. 'De EU zou ook slagkracht moeten tonen en het gesprek met Rusland weer aan moeten gaan. Met praten kom je vaak het verst.'

Export

Rusland is de grootste markt voor Griekse groenten en fruit buiten de EU. De exportwaarde van verse groenten en fruit bedroeg voor de Russische boycot zo'n 70 miljoen euro per jaar, aldus de Griekse organisatie van fruitexporteurs, Incofruit-Hellas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer