Hollands+Noorderkwartier+inspecteert+dijken
Nieuws
© Hollands Noorderkwartier

Hollands Noorderkwartier inspecteert dijken

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat uit voorzorg 190 kilometer dijk inspecteren. 'Door het uitblijven van regen drogen ze langzaam uit. Hierdoor worden ze lichter van gewicht en kunnen ze scheurtjes vertonen.'

Omdat er de komende dagen geen - substantiële - regen wordt verwacht, inspecteren medewerkers van het hoogheemraadschap deze week 190 kilometer aan dijken. Elke dag dat er geen regen valt, loopt het neerslagtekort op.

Door de warmte verdampt er bovendien zo'n 4 millimeter per dag aan oppervlaktewater. 'De verdamping in de sloten kunnen we tegengaan doordat we vers water kunnen inlaten uit een rijk gevuld Markermeer en IJsselmeer', stelt het schap.

Kritische grens

Voor de dijken is dat anders. Omdat er amper regen valt, zal het neerslagtekort in de loop van deze week de kritische grens van 175 millimeter overschrijden. 'En dat betekent dat we een aantal dijken preventief gaan inspecteren.'

Bij het hoogheemraadschap zijn inmiddels zo'n vijftig mensen opgeleid tot dijkinspecteur. Samen met de gebiedsbeheerders gaan zij de dijken inspecteren.

Prikstok

Dat gebeurt te voet, gewapend met prikstok en smartphone. De prikstok is voor het ouderwetse handwerk. De smartphone om de geconstateerde scheurtjes of vervormingen aan de dijken vast te leggen en direct door te geven aan de specialisten op kantoor.

Hollands Noorderkwartier kent ruim 1.500 kilometer aan primaire en regionale keringen binnen het werkgebied. De eerste inspecties richten zich op 190 kilometer regionale keringen. Deze dijken zijn door hun opbouw of materiaal extra gevoelig voor droogte.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  7° / 4°
  30 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer