Hollandse+Delta+start+dijkversterkingen+Spui
Nieuws
© Arco van de Ree/ waterschap Hollandse Delta

Hollandse Delta start dijkversterkingen Spui

Waterschap Hollandse Delta begint nu met het versterken van de dijken langs het Spui. Dat kan omdat het schap klaar is met het aanbrengen van stenen onder de dijken.

Zowel aan de kant van de Hoeksche Waard als aan de kant van Voorne-Putten worden de dijken op sterkte gebracht om ze veilig te houden voor de komende vijftig jaar.

Door het wegvloeien van het zand tussen de kleilagen in het Spui dreigden delen van dijken in het water te glijden. Daarom heeft het waterschap eerst aan beide zijden steenbestorting aangebracht.

Fundering

'Vergelijk het met de fundering van een huis. Zonder goede ondergrond krijg je nooit een stevig huis', zegt heemraad Leo van Gelder. 'Nu kunnen we met een gerust hart beginnen met de dijkversterkingen.'

De werkzaamheden beginnen over enkele weken en moeten eind 2017 klaar zijn.

Veiligheid

De dijken worden aan beide kanten van het Spui versterkt en in de Hoeksche Waard over een lengte van acht kilometer tussen Goudswaard en Oud-Beijerland.

Op Voorne-Putten zijn er negen plekken tussen Zuidland en Spijkenisse die niet aan de veiligheidsnormen voldoen. De meeste dijken worden breder aan de binnenkant. Op enkele plaatsen worden de dijken ook hoger.

Programma

Tot 2017 wordt in totaal 59 kilometer dijk versterkt op de Zuid-Hollandse eilanden. Deze versterkingen maken deel uit van het Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma.

In totaal wordt in Nederland op 88 plekken bijna 370 kilometer dijk, dam en duin versterkt.

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer