WLK+heeft+natuurbeheer+rond
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

WLK heeft natuurbeheer rond

Het agrarische collectief Water, Land & Dijken heeft naar eigen zeggen 'een mooi aanbod' neergelegd bij provincie Noord-Holland voor het natuurbeheer vanaf 2016.

'Het betekent dat de vele honderden leden van het collectief ervoor kiezen om hun bedrijfsvoering niet alleen te richten op productie, maar ook daadwerkelijk te werken aan natuur', stelt het collectief. Water, Land & Dijken (WLD) is een collectief van boeren dat zich inzet voor weidevogelbeheer, schone sloten en biodiversiteit.

Alle boeren die meedoen zijn verplicht om op een deel van de percelen die meedoen voor het agrarisch natuurbeheer 'zwaar beheer' neer te leggen. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld later gemaaid mag worden, percelen deels onder water worden gezet en plas-dras of kruidenrijke percelen worden aangelegd.

Vrijwilligers

Naast het vaste team van WLD en in het veld is er een belangrijke rol voor de vrijwilligers weggelegd. 'Met name de vrijwilligersraad is hiermee druk aan het werk. Vooral omdat er nieuwe taken en nieuwe verantwoordelijkheden voor de vrijwilligers liggen in het agrarisch natuurbeheer vanaf 2016', aldus WLD.

De Vrijwilligersraad werkt samen met Landshap Noord-Holland om de vrijwilligers voor deze nieuwe rol in het geheel te begeleiden en via professionele cursussen op te leiden.

Schone sloten

Ook werkt het agrarisch collectief samen met hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als het om schone sloten en slootkanten beheer gaat. Gezamenlijk zijn er maatregelen ontworpen die passen en effectief zijn in het werkgebied tussen het Noordzeekanaal en de lijn Alkmaar-Hoorn.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer