Bloemrijke+weilanden+polder+Langerak
Nieuws
© Waterschap Rivierenland

Bloemrijke weilanden polder Langerak

Waterschap Rivierenland heeft ruim 3000 meter kaden van baggerdepots in weilanden in de polder van Langerak in de Zuid-Hollandse Alblasserwaard en Vijfheerenlanden dit jaar vol staan met bloemenrijke randen.
Subsidie akkerranden

Waterschap Rivierenland heeft ze het afgelopen jaar met een éénjarig en meerjarig weidebloemenmengsel ingezaaid. Deze weilanden gebruikt het waterschap om bagger op te slaan afkomstig uit de sloten in de polders rondom Langerak.

'Het gonst van de bijen, hommels en vlinders, wat weer goed is voor de bestuiving van allerlei gewassen', meldt Rivierenland. 'Het zaadmengsel bevat meerdere soorten, dus er zit nog meer in het verschiet, waaronder Kamille, Bolderik en Vlas.'

Na de zomer starten baggerwerkzaamheden in onder andere polder Streefkerk, waar het waterschap ook weer de kaden van vijf baggerdepots inzaait met een weidebloemenmengsel.

In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden geeft het waterschap subsidie aan agrariërs en particulieren voor het aanleggen van akkerranden naast sloten. Akkerranden zijn randen op bouwland of weiland naast sloten met water.

Deze akkerranden worden ook wel bufferstroken genoemd. Akkerranden worden niet bemest of bespoten. De subsidie is voor agrarische ondernemers en inwoners die willen meewerken aan schoner water en het behoud van planten en dieren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer