Wijziging leges en regels archeologie

De omgevingswet en de natuurwet zijn deze week door de Tweede Kamer aangenomen. Belangrijke wijzigingen in jacht, leges en archeologie zijn aangenomen.

Arno de SnooOp de beide wetten zijn op het laatste moment nog wel belangrijke wijzigingen genomen. Er waren veel wijzigingen voorgesteld door Kamerleden. Voor de natuurwet zelfs ruim honderd stuks.
Een belangrijke wijziging in de natuurwet is het aangenomen voorstel van VVD en PvdA over de jacht. Zij willen dat de jacht wordt behouden zonder dat daarbij extra administratieve lasten aan vooraf gaan.
LTO heeft hard gewerkt om de regels omtrend archeologisch onderzoek aan te passen. Dat is gelukt via een amendement van het CDA.
Deze wijziging moet voorkomen dat boeren onnodig geld moeten besteden aan onderzoek naar archeologische waarde. De gemeente moet nu eerst goed onderbouwen waarom eventueel onderzoek nodig is.

Leges

De leges voor vergunningverlening worden meer uniform. Er is een Algemene Maatregel van Bestuur is de maak die richtlijnen stelt voor het vaststellen van de hoogte van leges. Dit ook na lobbywerk van LTO. Nu bestaan er nog grote verschillen in de hoogte van leges.
Een voorstel van D66 om unieke landschappen te beschermen haalde het ook in de Tweede Kamer. Voorheen konden alleen gebieden met bijzondere dieren of planten worden beschermd. Nu is het ook mogelijk dat een bijzonder of uniek landschap bescherming krijgt.

Behouden

D66 stelt dat bijzondere Nederlandse landschappen zoals het Dommeldal in Noord-Brabant met houtwallen, hooilanden, weilanden, bos, heideveldjes en poelen moeten behouden blijven. ‘Als zulke gebieden eenmaal worden aangetast, dan krijg je ze nooit meer terug. Daarom is het belangrijk dat we deze gebieden voor iedereen behouden.’
Door het voorstel wordt in de wet opgenomen dat provincies deze landschappen kunnen aanwijzen en behouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer