Weer dreun veehouders Brabant

Den Bosch - ZLTO heeft geen goed woord over voor het besluit van de provincie Noord-Brabant dat bedrijven bij natuurgebieden in Zuidoost- en Midden-Brabant alleen nog mogen uitbreiden binnen hun ammoniakplafond.

Jasper Schel
Brabant is de enige provincie die, bovenop de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), deze extra zware maatregel neemt. Het besluit treft direct tientallen veehouders rondom Kampina/Oisterwijkse Vennen, Strabrechtse Heide, Groote Peel en Deurnsche Peel. Op langere termijn gaat het om honderden bedrijven.
Herman van Ham, portefeuillehouder Ruimtelijke ontwikkeling bij ZLTO, is niet te spreken over deze nieuwe dreun die de provincie uitdeelt aan de Brabantse veehouderij.
‘In Brabant is al jaren een succesvol beleid voor het terugdringen van ammoniakemissies. Er is geen enkele reden om daar nu op terug te komen. Boeren hebben geïnvesteerd in betere technieken die de uitstoot van ammoniak ver terugdringen. ZLTO heeft haar nek uitgestoken door in te stemmen met deze strengere eisen. In ruil daarvoor zouden veehouderijen rondom Natura 2000-gebieden ontwikkelruimte krijgen.’
Het provinciebestuur schendt nu eenzijdig deze afspraken, zegt Van Ham. ‘Voorlopers worden afgestraft en stilzitters beloond. Bedrijven die nu al de beste technieken toepassen, kunnen niet meer ontwikkelen. We worden afgestraft voor de veel succesvolle inspanningen’, zegt hij.
GS besloten ook als enige provincie om de ontwikkelingsruime die de PAS biedt gelijkmatig uit te smeren over zes jaar. ‘Een slechte zaak’, reageert Van Ham. ‘Er zijn heel veel bedrijven die al jaren op de PAS hebben gewacht en die nu snel aan de slag willen. Het eerste jaar verwachten we veel aanvragen. Daarna worden het er veel minder. Dus voor het eerste jaar had het percentage beschikbare ruimte veel hoger moeten zijn.’
Pas enkele uren voordat de provincie de stikstofmaatregel wereldkundig maakte, werd ZLTO-voorzitter Hans Huijbers op de hoogte gebracht door gedeputeerde Johan van den Hout. Huijbers reageerde verbaasd en ontzet op deze nieuwe onverwachtse manoeuvre van het provinciebestuur.
De werkwijze van het provinciebestuur om in het diepste geheim deze maatregel voor te bereiden en in werking te stellen, stuit ZLTO tegen de borst. Van Ham: ‘Wij voelen ons opnieuw overvallen door de politiek en dat is strijdig met het bestuursakkoord. Door het besluit van de provincie wordt goed gedrag van veel veehouders afgestraft. Bovendien zou ik geen enkel inhoudelijk argument kunnen bedenken voor deze onverwachtse zet. Het lijkt eerder op boertje pesten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer