Rekenen met oude cijfers

LTO-akkerbouwvoorzitter Jaap Haanstra noemt het onthutsend dat in het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn is gerekend met verouderde gegevens voor de gewasopbrengsten.

Uit een rapport van Wageningen UR blijkt dat uitgaande van de huidige opbrengsten de meeste stikstofnormen te laag zijn. ‘Voor de gebruiksnormen die nu gelden in de akkerbouw zijn verkeerde cijfers gebruikt’, stelt Haanstra. ‘We hopen dat de overheid dit snel aanpast.’
In de Tweede Kamer kreeg Haanstra deze week steun van CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Hij pleitte voor hogere gebruiksnormen in de akkerbouw, vooral ook vanwege het belang voor de bodemvruchtbaarheid. Opwaarderen kan wat hem betreft via de equivalente maatregelen. Aanpassing van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn acht Geurts niet reëel.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) meldde overigens deze week dat ze wil meewerken aan de invoering van equivalente maatregelen om bemesting op maat op bedrijfsniveau mogelijk te maken. Wel wil ze als wetenschappelijk bewijs voor de maatregelen dat de sector aanvullend onderzoek uitvoert.
Haanstra vindt dit verzoek om extra onderbouwing teleurstellend en is bang dat het zorgt voor meer vertraging. ‘Een recente studie van Wageningen UR levert voldoende bewijs voor de milieuvoordelen van bemesten op maat’, aldus de LTO-bestuurder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer