Oude folie kersenoverkapping laat licht door

Naarmate de folie van een kersenoverkapping ouder wordt, neemt bij sommige overkappingssystemen de lichtdoorlatendheid sterk af.

Oude+folie+kersenoverkapping+laat+licht+door
© Wiebe Dijkstra

Dit blijkt uit lichtmetingen uitgevoerd door de proeftuin pcfruit. Tijdens de opendeurdag steenfruit op 26 juni presenteerde onderzoeker Ann Gomand de resultaten, zo schrijft de Fruitteeltkrant.

In 2007 en 2008 zijn lichtmetingen uitgevoerd onder een Vöen-overkapping. Hier werd een lichtonderschepping van respectievelijk 35 en 41 procent vastgesteld.

Vervangen

Na het vervangen van het oude foliedek door nieuw materiaal was de lichtdoorlatendheid aanzienlijk beter: 16 procent lichtonderschepping. In vijf jaar tijd nam de lichtonderschepping echter weer toe tot 48 procent.

Bij sommige andere typen overkapping zoals het Quick-Zip en het Frustar-systeem bleef de lichtonderschepping in de loop van de jaren vrij constant.

Folie verwijderen

Gomand adviseert zo snel mogelijk na de pluk de folie boven de bomen te verwijderen, liefst voor ieder ras afzonderlijk. Dit kan echter alleen bij systemen bestaande uit zowel een hagelnet als een foliedek omdat hier de folie onafhankelijk van het hagelnet kan worden opgerold.

Boven de rassen die zijn geplukt, kan de folie worden opgerold, waarbij het hagelnet volledig gesloten blijft en zo de bomen tegen vogels en eventueel suzuki-fruitvliegjes blijft beschermen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer