Veel variatie bij kwaliteit foliemaïs

Foliemaïs laat dit jaar een gemiddelde opbrengst van 398 gram zetmeel per kilo drogestof zien en 14 ton drogestof per hectare. De spreiding is wel ongekend groot. Opbrengsten variëren van 7 tot 21 ton drogestof.

Veel+variatie+bij+kwaliteit+foliema%C3%AFs
©

Deze cijfers komen uit 70 analyses van foliemaïstelers over seizoen 2012. Het jaar waarin in totaal 1.207 hectare maïs in Nederland onder folie ging bij circa 200 verschillende boeren.

Doel van foliemaïs is vooral een hoger zetmeelgehalte te realiseren. Met een gemiddelde van 398 gram zetmeel komt dat uit.

Friesland, Groningen, Noord-Holland

Onderzoeksbureau BLGG laat bij traditionele teelt in Friesland, Groningen en Noord-Holland op basis van 2.440 analyses een gemiddelde van 351 gram zien. In deze provincies stonden veruit de meeste hectares foliemaïs. Vierhonderd monsters van laboratorium ALLN van traditionele teelt scoren gemiddeld 372 gram zetmeel. Het deel van de zeventig analyses die bij BLGG of ALNN zijn uitgevoerd, ligt zo'n beetje half om half.

Opvallende verschillen

'Voor ons is het mooi en een bevestiging dat de zetmeelgehaltes gemiddeld weer hoger zijn', stelt Leeraar. 'Maar eerlijkheidshalve moet worden gezegd: de spreiding is wel enorm.'

Opvallend genoeg viel juist de opbrengst in kwaliteit en kwantiteit op de betere, lichtere gronden tegen. 'Dat is te verklaren uit het natte voorjaar. Op de lichter klei- en fijne zandgronden is toen veel grond dicht geslempt, veel meer dan op de zwaardere gronden.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuw Oogst, edities LTO Noord en vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer