Boeren willen lichthinder stal beperken

Bij tien veehouders in Salland die meedoen aan het project 'Bewust Verlichten' is afgelopen week een lichtmeting in en rond de stal uitgevoerd.

Boeren+willen+lichthinder+stal+beperken
© Michel Velderman

Het is de eerste stap in het project. De lichtmeting is uitgevoerd door een specialist en een fotograaf.

De ondernemers staan aan de lat om een energiescan te laten uitvoeren en daarna maatregelen te treffen. Niet alleen om energie te besparen, maar juist ook om lichthinder vanuit stallen te beperken.

Maatschappelijk verantwoord

Zo pakken agrarische ondernemers in Salland gezamenlijk de lichthinder aan als maatschappelijk verantwoorde ondernemers.

Aan het einde van het project worden de opgedane ervaringen in deze pilot verder verspreid voor andere ondernemers in Salland en daarbuiten. Soms blijken maatregelen eenvoudig toe te passen bijvoorbeeld door het hoger ophangen van lampen.

Portemonnee

Ervaringen hebben geleerd dat met de kennis en technieken van nu de lichtuitstraling uit stallen tot een minimum is te beperken, maar dat er in de portemonnee ook behoorlijk wat is te verdienen op de energierekening. Energiebesparing is iets voor alle staltypen, dus zowel rundvee-, varkens- als pluimveestallen.

Actueel

Energiebesparing op agrarische bedrijven en lichtuitstraling op het platteland zijn maatschappelijk actuele onderwerpen. In samenwerking met Regio Zwolle en met een bijdrage van provincie Overijssel met ondersteuning van de gemeenten Raalte, Hellendoorn en Olst-Wijhe voert LTO Salland daarom het project 'Bewust Verlichten' uit als vervolg op het afgeronde project 'Lichtuitstraling'.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer