Biokip houden met weinig emissie

De emissie van ammoniak, fijnstof en geur is hoger bij biologisch gehouden pluimvee dan in de reguliere pluimveehouderij. Dat kan worden teruggebracht met de meeste stalsystemen van de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV), die de reguliere pluimveehouderij ook toegepast. Dat blijkt uit een studie van Wageningen UR.

Ilona LesscherEmissie van ammoniak wordt in de reguliere pluimveehouderij tegengegaan door het snel indrogen van de mest en/of het verwijderen van de mest uit de stal. Verder wordt gebruikgemaakt van luchtwassers. Deze maatregelen kunnen ook toegepast worden binnen de biologische pluimveehouderij.
Daarnaast spelen de factoren ammoniak, fijnstof en geur geen rol in de toepasbaarheid van de reducerende technieken van de RAV. Dezelfde techniek van de reguliere pluimveehouderij kan gebruikt worden bij de biologische houderij.

Emissietoename

Bij groeiende dieren en bij de productie van biologische eieren wordt een emissietoename van ammoniak, geur en fijnstof per dierplaats per jaar verwacht. Met name door het hoge eiwitgehalte in het voer en het grotere emitterende oppervlak per dier. Bij biologisch gehouden kippen is een uitloop verplicht. Daarnaast is er een lagere bezettingsgraad dan bij reguliere kippen en is de voersamenstelling anders.
Bij de groeiende dieren spelen dezelfde factoren, maar ook de voederconversie. Verder speelt het hogere drogestofgehalte een rol bij de emissie van fijnstof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer