‘Bietenteelt gaat om financiële opbrengst’

‘Op basis van de gemiddelde zaaidatum en groeipuntdatum komen de bieten dit jaar op gemiddeld 13 à 13,5 ton suiker per hectare’, aldus Marcel Arts van KWS. Vorig jaar ging het om gemiddeld 15,1 ton suiker.

Om het streven van Suiker Unie te halen – 18 procent suiker en 90 ton bieten (16 ton suiker) in 2020 – moeten telers alles optimaliseren. Rassenkeuze is een belangrijk aspect voor het behalen van een goede opbrengst.
‘Na resistentie is de financiële opbrengst bij rassenkeuze het belangrijkst. In dat getal komen alle eigenschappen van een ras samen’, zegt Noud van Swaaij van het IRS.
Van Swaaij denkt dat eind dit jaar de rassenkeuze bij suikerbieten eenvoudiger is dan in 2014. ‘Vorig jaar waren er acht nieuwe bietenrassen op de rassenlijst. Nu zijn er maar drie kandidaten. Of ze de rassenlijst halen, is nog maar de vraag.’
Volgens Bram Maarsingh van zaadbedrijf Betaseed is de keuze eenvoudig. ‘Komend jaar komt er geen nieuw ras bij dat hoger scoort dan BTS 990. Het ras heeft de hoogste financiële opbrengst (110) en was vorig jaar binnen 24 uur uitverkocht.’
Wim Zandvoort van SESVanderHave wijst op de toename in lichte en zware besmettingen van percelen met witte bietencysteaaltjes in Nederland. Als oplossingen heeft het zaadbedrijf de rassen Racoon en Tonga. Racoon is een zoete biet, Tonga moet het vooral hebben van de kilo’s.
Het streven van Suiker Unie om in 2020 uit te komen op gemiddeld 16 ton suiker per hectare noemt Arts ‘fors’. Daarvoor zijn volgens hem resistenties nodig. Voor het Veenkoloniale gebied denkt hij aan Isabella KWS, Corvinia en Annebella KWS.
Bert van der Weijden van Strube benadrukt een opvallende eigenschap van de rassen van de suikerbietenveredelaar. ‘De rassen groeien vlot weg, maken makkelijk loof en hebben een perceel snel gesloten. Ze zorgen voor een goede onkruidonderdrukking en een goede suikeropbrengst. Om die reden is Hannibal in Drenthe het grootste ras.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer