Appeldag is succes door brede opzet

De tweejaarlijkse Appeldag bij Toon Vernooij in Cothen toonde een compleet beeld van innovaties en nieuwe ontwikkelingen in onkruidbestrijding, vruchtdunning, ziektebestrijding en mechanisatie.

Koen van WijkDe Appeldag is een evenement dat grote belangstelling heeft binnen en buiten de fruitteeltsector. De editie van dit jaar op 25 juni trok zo’n 2.000 bezoekers naar het bedrijf van Toon Vernooij in Cothen.
‘Dat is erg veel voor een relatief kleine sector’, zegt adviseur René Bal van DLV Plant, dat de dag samen met NFO-kring Midden-Nederland organiseerde. ‘Iedereen was ook enthousiast over het gevarieerde programma.’
Het is de combinatie van machines, boomgaardproeven en stands van bedrijven en het feit dat alle activiteiten zich midden op het fruitteeltbedrijf afspelen, denkt hij. ‘Iedereen vindt het leuk om een inkijkje op een andermans bedrijf te krijgen. Het mooie weer hielp ook mee natuurlijk’, aldus een tevreden organisator.
Adviseurs van DLV namen op enkele vaste tijdstippen een groep belangstellenden mee de boomgaard in voor uitleg over diverse proeven, waar ze met eigen ogen de resultaten konden bekijken.

Onkruidbestrijding

In de onkruidproeven werden zeventien verschillende behandelingen toegepast op volledige rijen Rode van Boskoop naast elkaar, uitgevoerd door DLV Plant in samenwerking met het Utrechtse projectbureau Lami.
De onkruidproeven horen bij de zoektocht van de fruitsector naar alternatieven voor glyfosaat (Roundup), waarvan de toepassing op termijn onder druk staat.
Bij de behandelingen is gekozen voor onder meer de middelen Pledge, Certis, Roundup, Basta en Ecostyle. Ook werden gronddoek en spuiwater uit luchtwassers uitgeprobeerd.
De resultaten waren zeer wisselend. ‘Pledge heeft het tot nu toe het beste gedaan’, vertelde DLV-adviseur David van de Graaf tijdens de rondleiding. ‘Het is bodemherbicide die je in een vroeg stadium gebruikt. Het werkt als een heel goede afbrander. Eén toepassing per seizoen is voldoende.’
Er waren diverse conclusies uit de proeven te trekken. Zoals de vaststelling dat spuiwater het goed doet tegen opslag, maar wel goed, warm weer nodig heeft direct na de toepassing. Spuiwater is een restproduct uit luchtwassers van varkenshouderijen en is door een groep Utrechtse fruittelers al veelvuldig getest.
Het was een voorjaar met een vrij zwakke bloei. Dat had effect op de proeven met chemisch vruchtdunning bij Toon Vernooij. ’Elke toepassing leverde daardoor genoeg resultaat op, en een tweede behandeling was vaak niet nodig’, vertelt René Bal tijdens de rondleiding.

Vruchtclusters

Vanaf 4 mei werden tien verschillende behandelingen toegepast in een vak met Junami. Omdat dit appelras veel volle vruchtclusters produceert, was het mogelijk om hier de werking van chemisch vruchtdunnen goed te laten zien. Er waren om de rij verschillende middelen gebruikt, waaronder Ethrel, ATS en het nog te lanceren ‘middel X’, dat een fotosynthese remmend effect heeft. De verschillende proeven kwamen uit van minimaal 85 vruchten tot 136 vruchten perboom.
‘Het streven is om chemisch te dunnen tot 90 à 100 vruchten per boom.’ 100 is ideaal, dat laat de ruimte om de laatste vruchten heel gericht met de hand te dunnen.
DLV-adviseur Gerjan Brouwer toonde de eerste resultaten van de bloedluisbestrijdingsproeven. Het was hier nog te vroeg om conclusies te trekken.
Er zijn vier varianten opgezet. Naast de onbehandelde controlerij zijn dit Movento enkel, Movento dubbel, Bayer plantenextract en plus Movento.
‘Het plantenextract is een contactinsecticide dat zorgt voor uitdroging en dichtklappen van de ademhalingsbuisjes van de luis. Ook heeft het anti-feedingseigenschappen’, legt Brouwer uit.

Mechanisatie

Daarnaast trok de mechanisatiedemo veel bekijks, met veel spuitmachines, een fruitbuggy, hoogwerkers, een diepwoeler en de Pluk-o trak oogstmachine.
Een primeur voor de Nederlandse markt was de Dominiak dwarsstroom boomgaardspuit, uitgerust met een dubbele rotor voor een goede verdeling van de lucht en het gewasbeschermingsmiddel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer