GroentenFruit Huis onderzoekt effect boycot

Brancheorganisatie GroentenFruit Huis werkt aan een analyse waarin de effecten van de Russische boycot in kaart worden gebracht.

GroentenFruit+Huis+onderzoekt+effect+boycot
© Koen van Wijk

'Het is nog te vroeg om dit stadium al iets te kunnen zeggen over de effecten voor dit jaar', stelt directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis.

In 2013 bedroeg de waarde van de export naar Rusland 600 miljoen euro met een aandeel in de export van 8 procent. In 2014 kwam de totale export vanwege de importstop niet hoger uit dan 495 miljoen euro.

Exportwaarde

Gedurende de eerste helft van 2015 lijkt de Nederlandse exportwaarde van groenten en fruit zich positief te hebben ontwikkeld. De indruk bestaat ook dat er veel nieuwe afzetmarkten zijn gevonden.

GroentenFruit Huis stelt echter vast dat dit nog zeker geen compensatie biedt voor het weggevallen van de Russische afzetmarkt.

Koude voorjaar

In de afgelopen periode hebben externe factoren als de lagere productie vanwege het koude voorjaar en de koers van het Britse pond echter een grote rol gespeeld bij de prijsvorming.

Binnen Europa hebben Italië en het Verenigd Koninkrijk de eerste helft van 2015 meer Nederlandse vruchtgroenten geïmporteerd. Buiten de Europese Unie zijn vooral Brazilië en enkele Afrikaanse en Zuidoost-Aziatische landen belangrijke afzetgebieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer