Russische boycot zit Fruitmasters dwars

Door de Russische boycot zijn de omzet en het nettoresultaat van de coöperatieve afzetorganisatie Fruitmasters in Geldermalsen in 2014 gedaald.

Russische+boycot+zit+Fruitmasters+dwars
© Fruitmasters

Fruitmasters heeft in het afgelopen jaar een omzet van 188,4 miljoen euro behaald. Dat bedrag is 20 miljoen euro lager dan in 2013.

Ook het nettoresultaat bleef achter bij het voorgaande jaar. De winst in 2014 was 38.000 euro, terwijl de fruitcoöperatie in 2013 onder de streep nog een plus had staan van 656.000 euro.

Twee gezichten

'2014 was een jaar met twee gezichten', blikt financieel directeur Sjors Kruiper van Fruitmasters terug. 'Voor de zachtfruittelers was het een goed jaar.'

De hardfruitmarkt was echter van een hele andere orde. 'In de zomer wisten we al dat er veel kilo's zouden komen en de prijzen onder druk zouden komen', vertelt Kruiper. Daar bovenop kwam nog de Russische boycot.

Zwaar jaar

Uiteindelijk zag Fruitmasters het volume fruit van haar leden met 35 procent groeien in vergelijking met 2013. Daartegenover stond een omzetdaling van 8 procent.

Volgens Kruiper was 2014 een zwaar jaar voor appel- en perentelers. 'De middenprijs voor peren was uiteindelijk nog net doorsnee, maar de gemiddelde appelprijs was heel laag.'

Maatregelen

Fruitmasters heeft, gezien de moeilijke marktsituatie, zijn telers geadviseerd tweede klasse niet te plukken. Een raad die ter harte is genomen.

Verder heeft de coöperatie volop gebruik gemaakt van de interventiemogelijkheden die Brussel bood. In totaal is er tot nu toe 13 miljoen kilo fruit naar de voedselbank gegaan, niet geoogst of vergist.

· Lees hier alle berichten Russische boycot agrarische EU-producten

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer