‘Stel geen regels maar doelen’

Belangenbehartigers als LTO en vooruitstrevende agrarische ondernemers pleiten steeds vaker voor regelgeving waarbij een doel wordt gesteld. Ondernemers kunnen dan zelf bepalen hoe ze dat doel halen. Een voorbeeld is evenwichtsbemesting in de akkerbouw of het invullen van de vergroening via equivalente certificaten.
Maar zover lijkt de landbouwpolitiek nog lang niet te zijn. De zorg om dat regels niet te controleren zijn en dus niet te verantwoorden naar Brussel of de achterban is te groot. Toch hoort het stellen van doelen bij een moderne landbouw en bij moderne ondernemers die hun verantwoordelijkheid willen nemen. Maar of Brussel en Den Haag daar al klaar voor zijn, is een vraag die de komende tien jaar wellicht wordt beantwoord.
Ondertussen wordt er veel gesproken over het verlichten van de regeldruk in Den Haag en Brussel. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat dat uitdraait op een grote lastenverlichting voor boeren en tuinders, want aan de kaders van de wetgeving verandert bijzonder weinig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer