‘Samen werken aan beter water’

De landbouw zet niet de hakken in het zand, maar wil samen met de waterbedrijven de verdere verbetering van de waterkwaliteit aanpakken. Zo reageert LTO op verwijten van Vewin-directeur Reneé Bergkamp.

Jan van Liere
Bergkamp uitte deze week in een interview zorgen over de vooruitgang van de waterkwaliteit. Ze signaleert grote problemen met de grondwaterwinning in met name Oost-Nederland. Jaarlijks zouden tientallen innamestops nodig zijn vanwege te hoge gehaltes nitraat of gewasbeschermingsmiddelen.
Op aangeven van Vewin is in de Kamer gepleit voor het reserveren van meer waterwingebieden om de strategische grondwatervoorraden te beschermen. Minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) staat daar niet afwijzend tegenover.
LTO is daar niet blij mee, gezien de beperkingen die dergelijke gebieden met zich meebrengen. ‘Eerst moet duidelijk in kaart gebracht worden wat er werkelijk voor problemen zijn’, stelt LTO-waterspecialist Kees van Rooijen.
‘Bovendien zouden de waterleidingbedrijven veel actiever kunnen zijn als het gaat om waterconservering. Boeren en tuinders doen dat al. Kijk naar de verschillende projecten verspreid over het land.’
Van Rooijen benadrukt dat LTO graag met Vewin wil samenwerken om de waterbedrijven ook op dat spoor te zetten. ‘Die gaan daar nu nog veel te passief mee om.’
Bergkamp zei in het interview dat de start van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer te langzaam gaat terwijl er nu innovatiegeld vanuit het POP 3-budget beschikbaar is. LTO wijst erop dat over enkele maanden dertig projectenplannen in het kader van het DAW gereed zijn.
‘Onze bestuurders hebben hun nek uitgestoken en werken er hard aan om tienduizenden vollegrondstelers in beweging te krijgen’, reageert Van Rooijen. ‘Maar het ziet ernaar uit dat de provinciale loketten voor de subsidiegelden niet open zijn als we onze plannen klaar hebben.’
Siem Jan Schenk, LTO-portefeuillehouder Water, doet een dringend beroep op de provincies om ervoor te zorgen dat de gelden op korte termijn beschikbaar komen. ‘We wachten nog steeds op duidelijkheid over het beschikbaar komen van middelen. Dat is een groot probleem voor de boeren en waterschappen die hun verantwoordelijkheid hebben genomen en graag van start willen gaan.’
Ondertussen gaan alle voorbereidingen voor het DAW op volle kracht verder. Zo is er dinsdag 7 juli een open dag op Proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl. Vanaf 14 uur kunnen belangstellenden onder meer een demonstratieveld bekijken met zes potentieel succesvolle methodes om perceelsemissie te beperken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer