Praktijkles over boeren en weidevogels

Veel kinderen zijn zich nauwelijks bewust in wat voor landschap ze wonen en wat de rol van de landbouw is. Het Friese educatieproject ‘Op Aventoer by de Boer’ neemt kinderen mee naar de boerderij voor een praktijkles. Voor weidevogels is een bijzondere plek ingeruimd.

Praktijkles+over+boeren+en+weidevogels
© Pyke Kroes

Ida Hylkema‘Op Aventoer by de Boer’ sluit aan bij het programma ‘Bij de boer in het nationaal landschap Zuidwest Fryslân’ dat in 2013 is gelanceerd. Vanuit deze regio wordt het educatieproject uitgerold over de hele provincie Friesland. De nadruk is meer op weidevogels en vogels in het algemeen komen te liggen, vertelt projectleider Pyke Kroes.
Het project wordt gesteund door het burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide dat zich richt op biodiversiteit en de binding van Friese burgers met het landschap, met de grutto als centraal symbool. Educatie is een belangrijke pijler van dit netwerk.
Doelgroep van ‘Op Aventoer by de Boer’ zijn de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. Eerst krijgen de kinderen op school een film over weidevogelbeheer te zien, daarna gaat de groep op bezoek bij een boer in de regio. Daar gaan ze met een weidevogelkenner het veld in en krijgen ze algemene opdrachten over de boerderij zelf.
Ook doen de kinderen slotenonderzoek, krijgen ze landschapsopdrachten en doen ze een grondboring. Terug op school werken ze verder op specifieke lesbladen.
Kroes heeft 35 boeren op papier die schoolklassen kunnen ontvangen en willen vertellen over hun bedrijf en hun weidevogels. Dat laatste is bepalend voor deelname, stelt de projectleider.
‘Tot nu toe hebben we genoeg boeren kunnen vinden die mee willen doen. Ze vinden het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met de boerderij en alles wat er speelt. Boeren met weidevogels kiezen daar bewust voor en willen daar graag over vertellen.’
Kinderen weten weinig over weidevogels, is haar ervaring. Ook van de boerderij hebben ze weinig kaas gegeten, al is er een verschil tussen kinderen uit de stad of uit een dorp. ‘Ik vind het zorgelijk dat kinderen niet meer op een boerderij komen en geen idee hebben wat daar gebeurt.’

Subsidies

Kroes wil het project graag provinciaal en structureel maken, maar is daarvoor afhankelijk van subsidies. ‘Het IVN (vereniging voor natuur- en milieueducatie) levert de projectleider en we proberen het project onder te brengen in het aanbod van natuur- en milieueducatiecentra (NME-centra). Het zou jammer zijn dat het na een paar jaar weer zou stoppen’, zegt ze.
‘Wat ik zelf vooral bijzonder vind, is dat er veel instanties bij het project zijn betrokken, zoals de Friese Milieu Federatie, de natuurbeschermingsorganisaties, NME-centra en het Natuurmuseum Fryslân.’
De aandacht voor weidevogels brengt beperkingen met zich mee. ‘Je beperkt je tot april, mei en juni. Dat zijn ook net de drukste maanden voor scholen en boeren. Aan de andere kant vinden de boeren één of twee groepen genoeg. Ze moeten er tijd voor vrijmaken en krijgen maar een kleine onkostenvergoeding.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer