Nieuwe middelen voor telers nodig

Boeren moeten betere toegang krijgen tot gewasbeschermingsmiddelen. Dat is de boodschap van negentien Europese voedsel- en agrarische belangenbehartigers aan de Europese Commissie.

Arno de SnooEen betere toegang tot gewasbeschermingsmiddelen moet de concurrentiepositie van boeren en tuinders op langere termijn waarborgen, aldus de organisaties.
Ook moet er meer geïnvesteerd worden in middelen voor kleine gewassen. Daarbij gaat het om groenten, fruit, hop en bloemen geteeld op kleine arealen waarvoor gespecialiseerde gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. ‘Het betreft niet alleen middelen voor de teelt, maar ook voor veredeling, opslag en transport’, stellen de organisaties.
Boeren hebben minder oplossingen voor gewasbescherming tot hun beschikking, omdat er veel regelgeving niet op orde is. Zo is het lastig nieuwe producten op de markt te krijgen, zijn er veel onduidelijke regels en zijn er verschillen in erkenning van middelen tussen verschillende lidstaten.
De groep belangenbehartigers is teleurgesteld dat nieuwe effectieve zaadbehandelingsmethoden geen erkenning krijgen van de Europese Commissie. Ze wijzen erop dat boeren met nieuwe ziekten en plagen te maken krijgen. Recent voorbeeld is de bacterieziekte Xylella fastidiosa, die grote schade aan olijfbomen in Zuid-Europa veroorzaakt.
Klimaatverandering brengt ook een toename van bestaande ziekten. De organisaties noemen de toename van schade door mycotoxinen, natuurlijke gifstoffen die worden geproduceerd door schimmels op gewassen in het veld of in de geoogste en bewerkte producten.

Niet rendabel

De procedures om gewasbeschermingsmiddelen toegelaten te krijgen duurt steeds langer, stellen de organisaties. ‘Het varieert van vier tot zes jaar. Ook komen er steeds nieuwe testen en evaluatie, waardoor vooral middelen voor kleine teelten bijna niet meer rendabel zijn.’
Op de lijst van negentien organisaties staan onder andere Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca, Europese zaadvertegenwoordigers en internationale vertegenwoordigers bloemenhandel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer