Natuurlijk koelen met CO2-propaan interessant voor fruit

Voor middelgrote koelinstallaties, waartoe die van fruittelers behoren, is indirect koelen met een CO2-propaan installatie een interessante optie. Dat heeft DLV Bouw, Milieu en Techniek berekend. Indirect koelen zorgt normaal voor meer energieverbruik dan direct koelen, doordat bij de overdracht van kou van het primaire naar het secundaire circuit energie verloren gaat en omdat een extra pomp nodig is. Volgens DLV heeft propaan echter uitstekende koeleigenschappen, en voor het rondpompen van CO2 in koelsystemen volstaat een relatief kleine pomp.
De ervaringen in fruitbewaring en andere installaties voor agrarische producten zijn nog beperkt, maar nemen toe. Voor producten waar de scherpe doelstellingen voor minimaal vochtverlies niet gesteld worden lijkt een indirecte installatie op basis van CO2-propaan een prima mogelijkheid, volgens DLV en Wageningen UR.
De basis van het systeem lijkt op een normaal pompsysteem zoals bij ammoniak. De vloeibare CO2 wordt via een regel-afsluiter in de koeler gepompt en neemt hier door verdamping warmte op uit de cel. De damp wordt via een warmtewisselaar afgekoeld. Het afkoelen en condenseren van de CO2 betekent dat de propaan de warmte opneemt door verdamping en via een compressor weer terugexpandeert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer