‘Blij met btw-visie oppositie’

FloraHolland is verheugd dat de oppositie zich in het debat over de belastingherziening heeft gekeerd tegen een verhoging van de btw.

Joost van Winsen
Algemeen directeur Lucas Vos van FloraHolland stelt dat dit zou betekenen dat het voorstel geen meerderheid krijgt in de Eerste Kamer.
Woensdag heeft het kabinet de plannen rondom de belastingherziening aan de Tweede Kamer toegelicht. Toen bleek dat de oppositie weinig voelde voor onder andere de plaatsing van sierteeltproducten in het hoge btw-tarief. Ex-VVD’er Johan Houwers, nu eenmansfractie, wees er in het debat onder andere op dat de overplaatsing negatieve effecten zal hebben voor de tuinbouw.
Uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) is gebleken dat sierteeltproducten zeer prijselastisch zijn: hoe hoger de prijs, hoe sterker de vraag afneemt. Een verhoging van het btw-tarief zal volledig worden doorberekend aan de consument.
De omzet van de sector zal volgens de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) dan ook met minstens 240 miljoen euro dalen met als gevolg een verlies van ruim vijfduizend directe arbeidsplaatsen.
‘Daarbij geeft Nederland als Europees en wereldmarktleider in de sierteelt bij een mogelijke verhoging van het btw-tarief een verkeerd signaal aan andere lidstaten van de Europese Unie’, zegt Vos. ‘Ook de export wordt dan geraakt met een nog rampzaliger scenario tot gevolg: minimaal 450 miljoen euro omzetverlies en meer dan 9.100 arbeidsplaatsen gaan dan verloren.’
Volgens de algemeen directeur is het uiteindelijke negatieve effect nog groter omdat de gevolgen voor indirecte arbeidsplaatsen en omzet, zoals bij toeleveranciers, in deze berekeningen niet zijn meegenomen.

Handel

Voor de binnenlandse groothandel en exporteurs van bloemen en planten is overheveling van sierteeltproducten naar het hoge btw-tarief rampzalig, zegt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).
Volgens directeur Robert Roodenburg van de VGB leidt de btw-verhoging van 6 naar 21 procent tot banenverlies bij zijn achterban en gaan bedrijven door de maatregel onderuit. ‘Ook wordt voor mensen met lage inkomens bloemen kopen vrijwel onmogelijk.’
VVD Westland betwijfelt het nut van de btw-verhoging voor bloemen en planten. Bij de fractie van VVD Westland bestaat de angst dat door het onderbrengen van bloemen en planten in het hoge btw-tarief de concurrentiepositie van de sector onder druk komt en verlies van arbeidsplaatsen tot gevolg heeft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer