Indruk maken via #Zemblakoe en #BloemenvoorMark

Premier Mark Rutte deed begin maart een belofte aan een zaal vol LTO-boeren in Apeldoorn. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen sprak hij over minder regels en lastenverlichting in het nieuwe belastingstelsel.
Rutte deed LTO-leden de belofte dat hij bij de belastinghervorming niet aan de fiscale verworvenheden voor de agrarische sector zou tornen. ‘Ik kan verzekeren dat we deze groeimotor van onze economie niet in de weg gaan zitten.’
Drie maanden later wordt duidelijk hoe het kabinet de hervorming invult. Allereerst is er de verlaging van de arbeidskosten, een vurig gewenste maatregel vanuit het bedrijfsleven. Het kabinet heeft nog meer in petto, maar daar staan ook belastingverhogingen tegenover. Inmiddels is bekend dat het lage btw-tarief van 6 procent alleen voor voedsel blijft gelden. Overige producten die nu worden gestimuleerd met een lager belastingtarief, worden vanaf 2017 forser belast.
In de sierteelt is het voornemen aangekomen als een mokerslag. Verwacht wordt dat producenten van bollen, bloemen, planten en bomen en hun ketenpartners honderden miljoenen euro’s omzet inleveren en dat daarmee duizenden banen verloren gaan.
Sierteeltproducten kennen een hoge prijsgevoeligheid. Hogere prijzen voor bloemen en planten leiden direct tot een lagere verkoop. Ondernemers in de sierteelt vrezen dat de btw-maatregel hun concurrentiepositie schaadt. Daarbij is het pijnlijk dat de minister-president nog geen drie maanden na zijn belofte in Apeldoorn hierop terugkomt.
Melkveehouders formuleerden deze week via #Zemblakoe een positief tegengeluid op het tweeluik van Zembla over de melkveehouderij. Wellicht maken siertelers indruk op de premier door hem via #BloemenvoorMark te herinneren aan zijn eerdere belofte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer