Het juiste moment

Sinds een aantal jaren proberen we ‘s zomers weer wat meer hooi te maken. Niet omdat het zo ideaal is, gezien het werk wat je ervan hebt, maar wel het gemak wat je er later van hebt.
De kleinste kalfjes krijgen tot een maand of drie al hun ruwvoer aangeboden in de hooiruif en ook een koe die net niet lekker vlot is, wil veelal graag wat van dat droge spul opnemen.
Het meeste jongvee loopt buiten, maar een klein groepje moet nog even wachten tot de uitspringweide weer vrij is.
De buitentemperatuur stijgt en daarmee ook de temperatuur van het kuilvoer. De koeien vreten niet genoeg of je moet te vaak vers voer voor ze gooien.
De oplossing is een paar pakjes van zolder gooien. De beesten hebben dan de hele dag wat lekkers te vreten en ik sta niet iedere paar dagen van die ‘broeibende’ weg te scheppen.
Afgelopen week hebben we de eerste lichting kleine pakjes gras weer binnen kunnen halen. Na het wegvegen van het laatste zweet kun je dan toch tevreden naar de zolder kijken; ‘de rijkdom’ staat er weer.
En natuurlijk is dit een goede reden om met elkaar een flesje pilsje los te trekken.
Door de huidige manier van werken met inkuilen of het wikkelen van balen kun je veel sneller wat gras binnenhalen.
Maar wanneer het goed droog moet zijn en je vervolgens alles in de handen hebt, realiseer je het soms nog beter hoe je het kunt waarderen dat je ruwvoer van goede kwaliteit binnenhaalt.
Dat geldt niet alleen voor hooi. Veel smakelijkheid, veel opname en weinig verlies klinken haast als een succesformule.
Er zijn maar enkele momenten in het zomerseizoen waarin je beslist hoe je het komende jaar gaat melken. Dat klinkt wat harder dan het wellicht is, maar toch. Ruwvoer is een van de grootste kosten van je kostprijs per liter melk en de kwaliteit bepaalt wat voor soort krachtvoer erbij moet en hoeveel.
Dat het belangrijk is, blijkt wel. Want ieder jaar staan er in de vakbladen artikelen over ruwvoerwinning en adviseurs hebben ook vaak nog wel een aanvulling. Vaak is de strekking van het verhaal dat je het juiste moment moet pakken, maar wat is nu het juiste moment?
Of het ‘het juiste moment’ was, weet je pas achteraf, als je het binnen hebt. Als je het plastic erop of omheen hebt, het laatste pakje van de wagen haalt en een koud flesje bier lostrekt. Als er dan ook nog een drupje regen valt, weet je dat je het juiste moment hebt gepakt.

Popko Westerhuis

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer