Groei mestverwerking traag

De mestverwerkingscapaciteit groeit wel, maar het gaat niet snel genoeg. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van de landelijke inventarisatie 2015, die is gemaakt in opdracht van LTO Nederland, Cumela en het ministerie van Economische Zaken.

In 2015 komt de verwerkingscapaciteit op 22,5 miljoen kilo fosfaat, terwijl de verplicht te verwerken mest op 28 miljoen kilo ligt. Maar er wordt meer fosfaat van de markt gehaald dan in de inventarisatie staat.
In 2014 was de totale gerealiseerde verwerking en export van fosfaat van alle sectoren 41 miljoen kilo. Daar zit ook de mest in die onbewerkt de grens is overgegaan en de pluimveemestverbranding, blijkt uit het rapport.
Maar op langere termijn groeit de mestverwerking niet snel genoeg. ‘De beperking in plaatsingsruimte en de groei in fosfaatproductie bij met name de melkveehouderij legt nog meer druk op de verwerkingscapaciteit’, zegt Jos van Gastel van ZLTO, die meewerkte aan de inventarisatie.
Jan Overeem van de LTO-vakgroep Varkenshouderij ziet in de praktijk dat er nog veel mest op voorraad is. ‘We moeten keihard aan de slag om de mestverwerking op peil te krijgen. De prop mest die er nog zit moet voor het einde van het jaar weg zijn.’
LTO-vakgroep Varkenshouderij en de NVV willen de druk op de mestmarkt verminderen door de bestaande capaciteit in mestverwerking en het aanbod bij elkaar te brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer