Bos te Wouwse Plantage

Dit 75 hectare grote bos ligt ten zuiden van het dorpje
Wouwse Plantage in de gemeente Roosendaal. Aan de
oostkant van de Brabantse Wal, een stuwwal op de grens
van de provincies Noord Brabant en Zeeland.

De zandrug waarop het SBNL terrein, maar ook het dorpje en Landgoed Wouwse Plantage liggen, is ruim 20.000 jaar geleden ontstaan. In het reliëfrijke gebied is rond die tijd op de nattere stukken ook veenvorming begonnen. Tijdens de middeleeuwen begonnen de bewoners het hoogveengebied te ontginnen voor turf. Op de afgegraven grond is bijna 500 jaar geleden een bosplantage aangelegd. Eind 1800 kwam een groot deel van die gronden in particuliere handen. Daarmee werd de basis gelegd voor het landgoed Wouwse plantage.

SBNL heeft het terrein in 1995 gekocht van de gemeente Wouw. Een van de voorwaarden was dat het terrein opengesteld blijft en als natuur kan worden beleefd. Het bijzondere van dit terrein is dat de paden- en lanenstructuur, die zijn oorsprong vindt in het landgoed, nog steeds is terug te vinden. Bijzonder zijn ook een aantal zeer oude bomen met respectabele omvang die de landgoedsfeer nog ten volle uitstralen.

De naam zegt het al: het terrein heeft de bestemming bos.
Binnen het provinciaal natuurgebiedsplan is het aangeduid
als bos met productie. Er is een gevarieerd bomenbestand.
Zowel naaldhoutsoorten als grove den, douglas en corsicaanse den, als loofhoutsoorten als eik (zowel inlands als amerikaans), beuk en berk. Met op enkele plaatsen een ondergroei van rododendron of tamme kastanje. Gevarieerdheid in vegetatie betekent ook een gevarieerde fauna. Diverse spechtensoorten maken gebruik de holtes in de oude bomen. Bosvogels als zwartkop, tuinfluiter en fitis maar ook vink, en diverse mezensoorten zijn rijkelijk aanwezig. In de nattere, meer open delen komen amfibieën zoals de bruine pad en de heikikker voor.
In het actuele beheerplan is doelbewust rekening gehouden met het aspect houtoogst: kappen, herinplanten en verkopen. Oogst die noodzakelijk is om inkomsten te genereren voor het verdere beheer en onderhoud. Een en ander past binnen de SNL-beschikking. Het terrein is als eerste SBNL-terrein gecertificeerd als natuurterrein.
Jachtbeheer en schadebestrijding zijn, net zoals bij onze andere terreinen, verpacht aan de plaatselijke jachtcombinatie/WBE.

Het bos is het hele jaar open voor wandelen op wegen en paden. Aan de Plantagebaan is een kleine parkeerplaats, maar vanaf het dorp Wouwse Plantage - zeker ook de moeite waard - is het bosgebied en het landgoed met prachtig huis wandelend of fietsend gemakkelijk te bereiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer