Welzijnsregels beter nageleefd

Varkensbedrijven hielden zich in 2014 beter aan de regels voor dierenwelzijn dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de controles die worden gehouden in het kader van IKB Varken.

Ilona LesscherDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed een steekproef onder 88 bedrijven met vlees- en/of fokvarkens. Daaruit blijkt dat 74 procent van de varkenshouders zich aan de regels houdt. Voorgaande jaren was dit ongeveer 60 procent. Daarnaast voerde de NVWA 333 selectie inspecties uit.
LTO Varkenshouderij is positief over en tevreden met de bevindingen van de NVWA. Een teken dat de sector goed bezig is, stelt LTO Varkenshouderij. Dat de sector de jaren daarvoor slechter scoorde, wijt LTO aan vergunningen voor bedrijfsaanpassingen die nog niet binnen waren en/of waren uitgevoerd.

Afleidingsmateriaal

De afwijkingen die de NVWA vaststelde komen zowel qua aard als frequentie overeen met die van IKB Varken. De meest aangetroffen afwijking betrof onvoldoende afleidingsmateriaal voor de varkens. Maar de cijfers van 2014 op dit onderdeel laten wel een sterke verbetering zien ten opzichte van 2013.
De NWA constateerde ook meerdere malen dat zeugen tussen 4 en 28 dagen na het dekken nog individueel waren gehuisvest. Bij de selecte steekproef kwam naar voren dat dit op 46 van de 139 varkensbedrijven het geval was. Op deze bedrijven startte de NVWA een handhavingtraject gericht op herstel.
In Nederland hebben eerder zo’n tweehonderd bedrijven aangegeven niet uit de voeten te kunnen met de vierdagenregeling voor groepshuisvesting. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven waar de technische resultaten fors achteruitgingen. Voor die bedrijven wordt gewerkt aan een tijdelijke ontheffing.
Het kwam volgens de NVWA regelmatig voor dat zeugen geen beschikking hadden over voldoende vrij en dicht vloeroppervlak. Op een aantal bedrijven waren aanmerkingen op de spleetbreedte (18 millimeter) en de balkbreedte (8 centimeter).

Vers drinkwater

Ook relatief veel afwijkingen werden gevonden bij de beschikbaarheid van verswater. De NVWA geeft aan dat op het onderdeel lichtintensiteit (40 lux) in 2014 ook veel progressie is geboekt.
Tijdens de selecte inspecties is gecontroleerd op naleving van EU-richtlijn 2008/120, Wet Dieren, Besluit houders van dieren en Besluit diergeneeskundigen. In totaal hadden 154 bedrijven zaken niet op orde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer