Ommen wil geen bol op es

Ommen - ‘Het is vreemd dat er geen bollen geteeld mogen worden op de esgronden in de gemeente Ommen.’

Dat zegt Bert Zandman, bestuurslid van de afdeling Ommen van LTO Noord.
Op de esgronden in Ommen moet volgens het bestemmingsplan rekening worden gehouden met landschappelijke waarden en het milieu. De gemeente redeneert vervolgens dat er daarom geen bollen op de esgronden geteeld mogen worden. ‘Maar de teelt van bollen belast het milieu op de essen niet meer dan andere akkerbouwteelten die er wel zijn toegestaan’, zegt Zandman.
Gemeente Ommen wil de bollenteelt van de essen ook weren vanwege de gezondheid van omwonenden. Elders in de gemeente is de teelt wel toegestaan. ‘Een beetje krom’, aldus Zandman. ‘Alsof de teelt op een es een ander effect heeft dan elders.’
Overigens staat volgens hem ook niet vast dat de middelen die in de teelt gebruikt worden schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Daarover loopt nog een landelijk onderzoek.
De bollentelers in Ommen willen daarom een convenant met de gemeente afsluiten waarin wordt geregeld hoe de bollentelers zoveel mogelijk rekening kunnen houden met omwonenden. In de gemeente Hardenberg is ook al zo’n convenant afgesloten.
Het convenant moet worden gehandhaafd totdat het landelijke gezondheidsonderzoek is afgerond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer