Herstel muizenschade geregeld

De vrijstelling van het verbod op het scheuren en vernietigen van grasland is uitgebreid. Ook als er sprake is van muizenschade is er nu een ruimere mogelijkheid om grasland te scheuren op zand- en lössgronden.

De verruiming is onderdeel van een aantal wijzigingen van het Besluit gebruik meststoffen. De afronding van de besluitvorming wordt in november verwacht. Voor dit onderdeel geldt een terugwerkende kracht tot 1 juni 2015.
Voor zand- en lössgronden geldt de hoofdregel dat het grasland mag worden gescheurd en opnieuw met gras moet worden ingezaaid in de periode 1 februari tot en met 31 mei.

Aanmelding voor vrijstelling

Naast de hoofdregel biedt de regeling nu de volgende mogelijkheid: als schade aan de graszode op zand of löss is ontstaan door droogte of door vraat van dieren die in de grond leven, zoals muizen, kan een aanmelding voor vrijstelling voor het scheuren en herinzaaien van grasland worden ingediend.
Voorwaarden daarbij zijn dat het moet gaan om schade van tenminste 25 procent ten opzichte van een jaar zonder vraat of droogteschade. En het moet gaan om tenminste een beschadigde oppervlakte van 5 procent van het grasland areaal van het bedrijf. Een geregistreerde schade-expert moet schriftelijk bevestigen dat aan de voorwaarden is voldaan.

Aanmelden voor 31 augustus

Nadat het rapport is opgemaakt, moet de aanmelding voor de vrijstelling tenminste zeven werkdagen voordat de graszode wordt vernietigd, worden ingediend bij de RVO. Aanmelden kan tot en met 31 augustus. Binnen zeven werkdagen na vernietiging moet opnieuw worden ingezaaid. Dit mag uiterlijk tot en met 15 september.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer