De betere gesprekken

Tijdens mijn vakantie kreeg ik een e-mail dat mijn column ingeleverd moest worden. In een eerste reactie dacht ik: ‘Oh even schrijven dan.’ Later dacht ik: ‘Je bent ook eigenlijk gek om tijdens je vakantie ook nog eens een column Van ‘t erf te schrijven.’ En dus heb ik me toch maar afgemeld.
Natuurlijk had ik wel de mogelijkheid om eens even rustig na te denken over een onderwerp. Ik dacht in eerste instantie om het te gaan hebben over de kwaliteit van de paprika’s die ik in de winkels in Italië heb gezien. Maar dan wordt het weer zo’n triest verhaal.
Als je kijkt hoe exceptioneel streng wij zijn op onze kwaliteit: de kleur moet goed zijn, geen vormafwijkingen, houdbaarheid enzovoorts. Als je dan ziet hoe treurig het er daar in de schappen bij ligt: alle vormen, bont, slap. En het gekke is dat in de perceptie van de gemiddelde toerist die paprika van daar dan ook nog eens lekkerder smaakt.
Maar ik ben toch bij een ander onderwerp uitgekomen. Als je zo op vakantie eens niet een uurtje of 70 met de zaak bezig bent en kort op je gezin zit, kom je ook tot betere gesprekken met de kinderen. De oudste van 8 jaar heeft zijn toekomst al helemaal in beeld. Hij gaat profvoetballer worden, eerst bij Feyenoord en daarna nog een paar jaar bij Barcelona.
Onze andere zoon van net 6 jaar heeft een andere toekomstvisie. ‘Pap, ik ga later paprika’s maken, net als u...’ Tja, dat is natuurlijk even slikken in deze tijden. Natuurlijk heb ik gelijk geprobeerd hem op andere gedachten te brengen. Jongen, dat is niet slim. Hard werken, niets verdienen, veel onzekerheden.
Maar een zesjarige ziet dit allemaal gelukkig heel anders en dat is voor jezelf als ondernemer in de huidige crisis ook wel een leuke eyeopener. Tuinder zijn is en blijft, ondanks alle sores en te lage prijsvormingen van de laatste jaren, natuurlijk een prachtig beroep. Het produceren van super gezonde en lekkere producten is natuurlijk schitterend.
Daarnaast is de vrijheid van het ondernemen en in deze tijden ook vooral het zoeken van nieuwe wegen fantastisch. Zeker als je niet blijft hangen in de oude patronen en structuren, ben ik ervan overtuigd dat er kansen zijn voor weer een gezonde sector in Nederland. Gezond kwaliteitsvoedsel heeft een waarde, alleen de huidige structuren zorgen ervoor dat deze waarde onvoldoende bij de producent belandt.
Navraag bij die kleine bleek dat hij, zoals zovelen van zijn leeftijd natuurlijk flink verslaafd aan spelletjes op tablet en computer, het iets simpeler zag; ‘Dan kan ik later ook lekker veel achter de computer spelletjes doen pap...’

Johan Reedijk

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer