Friese boeren krijgen lening na muizenplaag

Boeren in Friesland die zwaar zijn getroffen door de muizenplaag, kunnen bij de provincie aankloppen voor een lening om de schade aan het grasland te herstellen en extra voer bij te kopen voor het vee.

Friese+boeren+krijgen+lening+na+muizenplaag
© Ida Hylkema

De Europese Commissie (EC) heeft daarvoor toestemming gegeven, meldt de provincie.

Zo'n 750 veehouders zijn de afgelopen winter gedupeerd door de muizen die duizenden hectares grasland kapot hebben gevreten. Veel boeren kunnen niet voor extra krediet bij hun bank aankloppen en dreigen failliet te gaan.

Lening

De provincie hoopt dat met een lening te voorkomen, maar moest eerst toestemming hebben van Brussel. De EC heeft nu geconcludeerd dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun en geeft groen licht.

De provincie heeft in totaal 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Veehouders kunnen tot een bedrag van 120.000 euro lenen. Zij moeten wel aantonen dat ze in financiële problemen zijn geraakt door de muizenplaag.

Binnenkort moet duidelijk worden wat de totale schade is die de miljoenen muizen hebben aangericht.

LTO Friesland

Taxateurs van het Faunafonds hebben 35.000 hectare grasland aan een tweede inspectie onderworpen. Omdat het gras nu begint te groeien, kan beter worden vastgesteld in welke mate de weilanden zijn beschadigd.

LTO Noord Friesland schatte eerder dat de muizen voor 70 miljoen euro schade hebben aangericht.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer