%271%2Dop%2D3+glastuinders+kan+zuivering+betalen%27
Nieuws
© digitaal

'1-op-3 glastuinders kan zuivering betalen'

Eén op de drie Nederlandse glastuinbouwbedrijven kan de zuivering van afvalwater betalen.

Dit zeggen LEI Wageningen UR en Wageningen UR Glastuinbouw na onderzoek. De tuinders die de kosten van de waterzuivering kunnen dragen, exploiteren 40 tot 50 procent van het glastuinbouwareaal.

Kleine bedrijven

Vooral bedrijven kleiner dan 2 hectare hebben moeite de extra kosten voor zuivering op te brengen. 'Individuele zuivering kost deze bedrijven, omgerekend per hectare, twee tot vier keer zo veel als grotere bedrijven', stelt Wageningen UR.

Gebruik van mobiele installaties, collectieve zuivering, leaseconstructies of ontwikkeling van residuloze teelt bieden deze kleinere bedrijven mogelijkheden om met lagere kosten tot een schone teelt te komen.

'Schoon' areaal wordt groter

De onderzoekers verwachten dat veel van deze kleinere bedrijven ophouden te bestaan, waardoor het aandeel glastuinbouwareaal waarvan het afvalwater wel wordt gezuiverd in de komende tien jaar zal groeien naar 75 tot 85 procent.

Wageningen UR heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, en doet de aanbeveling dat de 30 tot 35 procent financieel draagkrachtige bedrijven de zuivering voor 2018 in orde moeten hebben. Voor de resterende bedrijven zouden andere oplossingen moeten worden gevonden.

Deadline 2018

In de Tweede Nota Duurzame Gewasbescherming stond het verbod om het per 2016 afvalwater met gewasbeschermingsmiddelen ongezuiverd te lozen. Die deadline is opgeschoven naar 2018.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer