Zorgen over landbouwverkeer

Burgum - LTO Noord en Cumela maken zich ernstige zorgen over de verkeersveiligheid en doorstroming van landbouwverkeer in dorpen in gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel. LTO Noord spreekt van een ontmoedigingsbeleid.

Tienke WoudaDe organisaties trokken maandag aan de bel bij provincie en gemeenten over de herinrichting van de dorpen.
Met de aanleg van de Centrale As, de vierbaans 100 kilometerweg van Dokkum naar Nijega, willen de gemeenten en de provincie Fryslân de dorpen Damwâld, De Falom, Feanwâlden, Hurdegaryp, Burgum en Garyp herinrichten. Verwacht wordt dat de Centrale As leidt tot de helft minder verkeer door de dorpen.
LTO Noord-voorzitter Romke van der Wal van afdeling Tytsjerksteradiel/Dantumadiel noemt de ontwikkeling rond de herinrichting ‘zeer zorgelijk’. ‘De instanties willen via het project Kansen in Kernen een nostalgische sfeer in dorpen oproepen door onder andere asfalt uit te breken voor klinkers. Ze vergeten dat de landbouw een belangrijke economische pijler in de regio is.’

Opheffen fietspaden

LTO Noord heeft vooral moeite met de plannen voor het opheffen van fiets- en voetpaden. Dit druist volgens Van der Wal volledig in tegen het rapport Kwaliteitsnetwerk voor landbouwverkeer dat de provincie Fryslân ruim twee jaar geleden uitbracht. Hierin beveelt de provincie aan om het conflicterend gebruik met fietsers weg te nemen door uitbreiding van fietspaden.
Concrete knelpunten aangeven is lastig, geeft bedrijvenadviseur Gerben Zijlstra van loonwerkbrancheorganisatie Cumela aan. ‘Er zijn nog geen concrete tekeningen. De gemeente heeft tijdens het gesprek wel enige nuancering aangebracht, dat niet alle fietspaden worden opgeheven. Maar we blijven op onze hoede.’
Loonwerker Lieuwe van der Weg uit Feanwâlden benadrukt dat er in het verleden ook al onvoldoende rekening gehouden is met het landbouwverkeer in infrastructurele projecten. ‘In de dorpen speelt overal wel wat: grote bloembakken en mensen die dubbel parkeren.’
Sjoerd Hoekstra van provincie Fryslân en het project Kansen in Kernen verwacht dat doordat de huiskavels groter worden vanwege de gebiedsontwikkeling, ook het landbouwverkeer door de dorpen afneemt.
Bovendien is het inventariseren van de wensen van de agrarische sector pas de eerste stap in de planvorming, benadrukt hij.
‘Wij zijn in overleg over hun pijnpunten. We zijn nog lang niet aan het eind van het proces.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer