Gebruiksnormen en derogatie

De EA-verplichting (ecologisch aandachtsgebied) kan op diverse manieren worden ingevuld. Met de ‘Algemene lijst’ kunnen bedrijven hieraan voldoen. Een van de mogelijkheden is onbeheerde akkerranden aanleggen.

De akkerranden tellen mee voor de gebruiksnormen en mogen worden bemest. Voor de totale stikstofgebruiksruimte geldt de stikstofnorm van het geteelde gewas. De onbeheerde akkerranden (‘Algemene lijst’) tellen mee voor derogatie in het kader van de 80 procent graslandeis. Ook met akkerranden in het kader van het ‘Akkerbouwstrokenpakket’ kan aan de EA-verplichting worden voldaan. Deze randen/stroken tellen echter niet mee voor de 80 procent graslandeis, omdat ze niet mogen worden bemest en/of beweid. Wel tellen deze akkerranden mee voor de gebruiksnormen. Voor de totale stikstofgebruiksruimte geldt de stikstofnorm van het geteelde gewas.
Gronden met de bestemming natuur tellen niet mee voor derogatie en de gebruiksnormen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat uit van de IMNAB-kaarten (Informatiemodel Natuurbeheer) wat betreft de bestemming op gronden. Gronden die op deze kaarten als natuurterrein worden aangegeven, worden in het kader van de Meststoffenwet ook als natuurterrein gezien.
Echter, er zijn voor de betalingsrechten diverse natuurterreinen subsidiabel. Dit betreft grasland en bouwland dat ook landbouwkundig wordt gebruikt. Het advies is voor subsidiabel natuurterrein dat grasland is, de gewascode Natuurlijk grasland, hoofdfunctie landbouw (331) te gebruiken. Voor bouwland moet altijd de gewascode van het geteelde gewas worden gebruikt, ongeacht of het natuurterrein betreft.
In alle gevallen is het raadzaam uw specifieke bedrijfssituatie te laten toetsen door specialisten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer