Van Hoof: koersen op maatwerk

Het beleid voor reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij moet evenwichtig zijn en zich vooral op kwaliteit richten. ‘Daarom pleiten we voor maatwerk’, zegt LTO-portefeuillehouder Diergezondheid Toon van Hoof.

Jan van LiereVolgens Van Hoof moet goed in beeld komen waar nog risico’s zitten en waar de veehouderij klaar is. ‘We moeten ons nu vooral focussen op specifieke doelgroepen waar nog resultaten te behalen zijn en tegelijk ook goed opletten dat we niet te ver gaan in situaties waar het optimum is bereikt.’
In dat verband noemt de LTO-bestuurder het een goede zaak dat nu onderzoek in gang gezet is naar de gevolgen van het antibioticabeleid voor diergezondheid en dierenwelzijn.
LTO wil niet de hakken in het zand zetten, benadrukt Van Hoof. ‘Maar we moeten ervoor waken dat we niet doorschieten.’ Hij herinnert aan het uitgangspunt dat het mogelijk moet blijven om zieke dieren te behandelen en dat veehouders ook zelf handelingen kunnen doen. ‘Dat hebben we tot nu toe waar kunnen maken en dat moet ook zo blijven.’
De SDa adviseert om te kijken of stimulerende maatregelen mogelijk zijn voor veehouders en dierenartsen die nu nog teveel antibiotica gebruiken. Dat zou de gewenste gedragsverandering kunnen bevorderen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vinden dat een goed idee.
Het kan volgens de bewindslieden inderdaad extra impulsen opleveren om meer reductie te realiseren. Zij gaan de mogelijkheden van ‘incentives’ bespreken met de veehouderij, dierenartsen en SDa. Mogelijk levert dit vanaf 2016 nieuw beleid op.
Enthousiaste woorden wijden Dijksma en Schippers aan de konijnenhouderij. Die sector presenteerde onlangs een eigen plan van aanpak om het hoge antibioticumgebruik te reduceren. De konijnenhouderij heeft de ambitie om eind 2018 het gebruik met 70 procent te hebben verminderd ten opzichte van 2011.
Om dat te bereiken wil deze sector dezelfde wetten en regels voor het antibioticumgebruik volgen als waar de vier grote sectoren al enige tijd aan moeten voldoen. Het gaat onder meer om verplichte antibioticaregistratie, verplichte bedrijfsgezondheidsplannen en de UDD-regeling voor zorgvuldig gebruik.
Dijksma en Schippers spreken hun waardering uit voor het ‘ambitieuze’ voornemen. ‘De aanpak en opstelling van de konijnensector zijn lovenswaardig’, schrijven ze aan de Tweede Kamer. Het plan wordt binnenkort naar het parlement gestuurd, voorzien van een meer uitgebreide reactie van het kabinet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer