Vroege komkommers Kalter door aardwarmte

Komkommerteler René Kalter uit IJsselmuiden sneed zijn eerste komkommers dit jaar al op 20 januari. Hij wil vroeg aan de markt zijn en dat kon door de zachte winter en zijn aansluiting op de aardwarmtebron in de Koekoekspolder.

Vroege+komkommers+Kalter+door+aardwarmte
© Kalter

Kalter teelt zijn komkommers in een tuinbouwkas van 41.000 vierkante meter. Naast te investeren in aardwarmte stak hij geld in extra energieschermen, een laagtemperatuurnet en een extra folie.

Door deze toepassing kon hij de warmte van de aardwarmtebron met 4 graden extra uitkoelen. Dat leverde hem 10 tot 12 procent meer warmte in de kas op. Deze winter is de gasketel dan ook nog niet aan geweest op zijn kwekerij.

Vier teelten per jaar

In de kwekerij wordt gestreefd naar vier teelten per jaar. Dan kun je volgens Kalter de beste kwaliteit leveren. Hij zette 20 november de jonge plantjes op. In precies twee maanden tijd leverde dat de eerste vruchten op.

De eerste ronde sneed de teler twee pallets vol: zo’n vijfduizend komkommers. Twee dagen later zat hij al op zo’n tienduizend stuks. Het doel van Kalter voor 2015 is ongeveer 7,5 miljoen komkommers te telen en hij wil daarbij zijn gasketel niet meer gebruiken.

Gasketel

Kalter heeft nu drie jaar ervaring met aardwarmte. Doordat deze gelijkmatiger beschikbaar is, is hij anders gaan telen. 'Het is iedere dag spelen met de beschikbare warmte.'

Door aan het eind van iedere dag de temperatuur iets in de kas te laten zakken, kan hij zijn buffer weer met aardwarmte vullen. 'In de vroege ochtend geef ik dan wat extra warmte om het gewas te activeren.'

Schaatsweer

De schermen zijn heel nuttig om het klimaat in de kas regelen. Het is een sport geworden om die gasketel zo lang mogelijk uit te laten, geeft de teler aan. 'Zolang het geen schaatsweer wordt, kan ik het zonder de ketel redden.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer