Vragen en antwoorden over GLB

Het Informatiecentrum krijgt veel vragen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Op LTONoord.nl kunnen leden de veelgestelde vragen met antwoorden vinden onder het Thema GLB. Hier een paar voorbeelden.

Is vergroening verplicht?
De vergroening is niet verplicht. Door aan de vergroeningseisen te voldoen, kunt u meer aan betalingsrechten ontvangen. In de overgangsperiode (2015-2018) bedraagt de vergroening een derde deel van het totaalbedrag dat u aan betalingsrechten ontvangt. Vanaf 2019 bedraagt de vergroening ongeveer 115 euro per hectare. Het is een afweging: doe ik extra moeite en maak ik extra kosten om de groene premie binnen te halen?

Ik verhuur land aan een tulpenboer en ik krijg de grond begin augustus weer terug in gebruik. Wie moet er aan de vergroeningeisen voldoen?
De peildatum is 15 mei: de bollenteler heeft de grond op dat moment in gebruik en de grond telt dan bij hem mee voor de 5 procent ecologisch aandachtsgebied (EA). Degene die het perceel opgeeft, is verantwoordelijk. Als de bollenboer opgeeft dat hij er een vanggewas gaat zaaien om aan zijn EA-verplichting te voldoen, dan moet hij daar goede afspraken over maken met de verhuurder.

Telt elk gewas als apart gewas voor de gewasdiversificatie?
Nee. Zo worden rode biet, voederbiet en suikerbiet als één gewas gezien. Ook consumptie-, poot- en zetmeelaardappelen worden als één gewas gezien. LTO blijft zich inzetten om meer gewassen als apart gewas voor de gewasdiversificatie aangemerkt te krijgen. Zo pleit LTO er onder andere voor dat winter- en zomerbloemkool als aparte gewassen worden aangemerkt evenals spelt. Winter- en zomertarwe zijn wel twee verschillende gewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer