Plan Aaltense Goor vordert

Aalten - De praktische invulling van de inrichtingsschets voor het Aaltense Goor en het Zwarte Veen is in volle gang. ‘We zijn bezig de puzzelstukjes op de juiste plek te leggen’, zegt voorzitter Maarten Uenk van de werkgroep Aaltense Goor.

Jacomien VoorhorstDe inrichting van het gebied in en om het Aaltense Goor is bijzonder. Gebiedspartners, waaronder boeren, burgers, waterschap Rijn en IJssel en Staatsbosbeheer, willen natuur omvormen tot landbouwgrond en van landbouwgrond nieuwe natuur maken.
‘Sommige stukken natuur liggen op goede landbouwgrond. Dat is vanuit de agrarische sector bezien jammer. Maar er ligt in dit gebied ook slechte landbouwgrond, die misschien wel geschikter is om er natuur van te maken’, legt Uenk uit. ‘Dus het kan best anders. We kijken nu hoe we dat willen doen en zoeken ook uit of het juridisch mogelijk is. Je mag in dit land niet zomaar natuur omploegen.’
Het Aaltense Goor en Zwarte Veen is een gebied waar al jaren over wordt gesteggeld. Vier jaar geleden presenteerden provincie Gelderland en het waterschap een natuur- en waterbergingsplan. Het waterpeil moest omhoog, ook op landbouwpercelen.

Veel bezwaren

Het plan stuitte op veel bezwaren: te veel natuurclaims en een aantasting van werkbaarheid en opbrengend vermogen van de landbouw. Bovendien waren de mensen in het gebied niet betrokken bij de plannenmakerij. De zaak liep vast.
Er kwam weer schot in na een verkenning naar de belangen en wensen van ondernemers en bewoners. Daaruit kwam onder andere naar voren dat boeren door willen boeren en bewoners geen wateroverlast willen. Ook kwam er duidelijkheid over de waterstromen in het gebied.
De werkgroep Aaltense Goor pakte vervolgens de handschoen op om met de verkregen informatie en in overleg met de andere gebiedspartners zelf een plan te maken voor het gebied. Naast omvorming van natuur naar landbouwgrond en vice versa komt er binnen het natuurgebied ruimte voor waterberging, worden er wandelpaden aangelegd en komt er een betere afwatering van de agrarische percelen.
Via vrijwillige kavelruil moet de landbouwstructuur worden hersteld of verbeterd. Een geplande waterpeilverhoging op agrarische percelen is van de baan.
De uitruil tussen natuur en landbouwgrond is nogal bijzonder, maar tot nu toe is er vanuit andere regio’s nog niet veel belangstelling voor het proces rond het Aaltense Goor. ‘Misschien maar goed ook’, zegt Uenk. ‘We zijn er nog niet en moeten alle stappen die we willen zetten kunnen verantwoorden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer