Hetzelfde, maar dan anders

In het vliegtuig terug van een fruitbusinessbezoek aan de westkust van de Verenigde Staten besef ik dat we ons allemaal zorgen maken: over onze gezinnen, onze bedrijven, de teelt, de afzet en vooral de toekomst. Zo’n verblijf ver van je eigen dagelijkse beslommeringen maakt dat je de dingen wat beter in perspectief gaat zien.
In zuidelijk Californië en noordelijk Oregon kampt de agrarische sector met uitdagingen. In Californië heerst al vijf jaar een extreme droogte. Rijdend door de omgeving valt op hoe droog en geel de natuur is. Er is een strijd om water. De meeste mensen leven in steden en willen water om te douchen en hun golfterreinen ‘green’ te houden. Boeren en tuinders willen water voor hun vee en teelten. Politici, op zoek naar stemmen, spelen in op het idee dat boeren het water van de steden verbruiken en opperen hun watergebruik te beperken. Het ontbreken van een organisatie zoals een waterschap wordt pijnlijk duidelijk. Ik noem dat de tol van de democratie.
Het is daarnaast steeds moeilijker om aan ‘blue labour’ te komen, de overwegend Mexicaanse seizoenskrachten. In de kersenteelt leidt dit tot voor plukkers aantrekkelijkere kleinere boomvormen. In Zuid-Amerika biedt de kersenteelt volop kansen. Ik ontmoette Chilenen op zoek naar vroege, beter houdbare kersenrassen. Ze hebben 85 procent export op China en de kersen moeten een reis van dertig dagen op de boot overleven.
Ik betwijfel of ze de lekkerste rassen zoeken: vroeg en hard is de focus. Ik gaf aan dat we in Europa een exportstop naar Rusland hebben... De vraag wat ze moeten als China de import stopt, beantwoordden ze met een denk-er-maar-niet-over-na.
Daarna vloog ik naar Portland in Oregon. In een kersengebied van 3.000 hectare zag ik enorme schade aan boomgaarden: afgestorven takken, dode bomen van vaak tientallen jaren oud. Het had er vorig jaar op 15 november plotseling 16 graden gevroren terwijl de bomen nog behoorlijk in blad stonden. Nu is er een grote uitbraak van pseudomonas. Drie jaar is nodig om van deze ramp te herstellen. De oogstverwachting is gehalveerd.
Ontspannen zit ik in het vliegtuig en besef dat je je te vaak druk maakt over alles wat kán gebeuren in plaats van je te focussen op wát werkelijk gebeurt. Het is overal hetzelfde, maar dan net even anders.
Han Fleuren

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer