Export van sierteelt hapert in april

De export van bloemen en planten was in april met 540 miljoen euro 3 procent kleiner dan in de gelijknamige maand van 2014. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) op basis van cijfers van Floridata.

Joost van WinsenDoor de krimp in april is de uitvoer in de eerste vier maanden van dit jaar nog maar 1 procent groter dan in 2014. Volgens Floridata hebben exporteurs tot mei voor iets meer dan 2 miljard euro aan bloemen en planten uitgevoerd.
De VGB constateert grote verschillen per afzetbestemming en een blijvend effect van valutaschommelingen. Tot en met april nam Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse sierteeltsector, voor 631 miljoen euro aan bloemen en planten af, ofwel 6 procent minder dan in 2014. Ook andere lidstaten van de Europese Unie, zoals Italië, België en Oostenrijk, namen minder sierteeltproducten af dan in 2014.
Na de Bondsrepubliek zijn het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de belangrijkste exportmarkten. De uitvoer naar deze landen is in de eerste vier maanden van dit jaar gestegen en compenseert royaal het verlies op de andere Europese markten.
De roebelcrisis heeft ertoe geleid dat Rusland met 78 miljoen euro tot nu toe 27 procent minder heeft afgenomen. Het land staat nu op de vierde plaats in de top 10 van sierteeltafzetlanden, maar als deze ontwikkeling doorzet, zakt het volgens de VGB naar de zevende plaats.
Financieel directeur Rens Buchwaldt van bloemenveiling FloraHolland zegt dat de krimp op de Russische markt de veiling dit jaar zo’n 30 miljoen euro omzet heeft gekost.

Bloemen contra planten

De uitvoer van bloemen verloopt dit jaar beter dan vorig jaar. Floridata heeft de plus berekend op 5,6 procent. De plantenverkoop in het buitenland verloopt stroever: de exportwaarde loopt tot en met april 6 procent achter bij vorig jaar.
John Buskermolen, bij groothandelsbedrijf Waterdrinker verantwoordelijk voor de export, constateert wel dat de meimaand veel van de in het voorjaar bij pot- en tuinplanten opgelopen achterstand goedmaakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer