Fruittelers gebruiken nauwelijks noodfonds

De Nederlandse fruittelers hebben nauwelijks gebruik gemaakt van de Europese compensatieregeling vanwege de Russische boycot.

Fruittelers+gebruiken+nauwelijks+noodfonds
© Marjolein van Woerkom

Dit meldt BNR dinsdag. Volgens de radiozender is zo'n 2 miljoen euro uitbetaald aan Nederlandse appel- en perentelers. Dat is nog niet eens de helft van het beschikbare budget.

Andere opties

In een vraaggesprek met BNR zegt NFO-voorzitter Michiel Gerritsen dat de vergoedingsprijs voor fruittelers op 15 procent van de kostprijs ligt en dat ze daarom liever kiezen voor andere opties zoals verkoop aan de industrie.

Hij noemt het noodfonds goed bedoeld maar om echt zoden aan de dijk te zetten had de vergoeding hoger moeten zijn. Volgens Gerritsen betekent het niet gebruik maken van de regeling niet dat er in de fruitteelt geen verlies geleden is. Vooral appeltelers hebben het moeilijk.

Nieuwe markten

De Russische boycot heeft overigens in de fruitsector wel een verdere aanzet gegeven voor het zoeken naar nieuwe markten. Dit jaar gaan er voor het eerst peren naar China en ook zijn er gesprekken met andere Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten, meldt Gerritsen aan BNR.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer