Nieuw Prinsenland zuivert collectief

In het glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland bij Dinteloord is eind april de collectieve spuiwaterzuivering officieel in gebruik genomen. Het is de bedoeling om binnen drie tot vijf jaar alle gewasbeschermingsmiddelenresten en meststoffen uit het water te zuiveren.

Joost van WinsenHet Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland in West-Brabant is een initiatief van Suiker Unie en de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM). In het gebied is plaats voor ongeveer 220 hectare glastuinbouw. 50 hectare is gereserveerd als bedrijventerrein, en de Suiker Unie kan nog eens 40 hectare gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de daar gevestigde fabriek.
Het glastuinbouwdeel van het cluster is sinds 2011 in gebruik, toen de eerste tuinder zich er vestigde. Op dit moment zijn er drie glastuinbouwbedrijven met glasopstanden van 7 tot 15 hectare. Hiermee is ongeveer een kwart van het oppervlak benut.
De TOM, die de regie heeft bij de ontwikkeling van de glastuinbouw in het cluster, heeft halverwege april op de locatie een collectieve spuiwaterzuivering in gebruik genomen. Daarmee wil de maatschappij gewasbeschermingsmiddelenresten uit het water zuiveren.
De nieuwe ontwikkelde zuiveringsmethode op Nieuw Prinsenland wordt een jaar getest.

Zeecontainer

De zuiveringsinstallatie maakt onder andere gebruik van een diskfilter, een ultrafiltratie membraan, actieve kool en een UV-reactor om het water te zuiveren.
In de diskfilter worden zand en andere grove bestandsdelen uit het water gefilterd. Tijdens de ultrafiltratie worden onder andere bacteriën, virussen en schimmels verwijderd. De actieve kool absorbeert opgeloste stoffen, en in de UV-reactor breekt peroxide gewasbeschermingsmiddelen af.
De capaciteit van de installatie, die in een zeecontainer in een aardappelloods staat, is vooralsnog 5 kubieke meter water per uur. Alvorens het spuiwater wordt gezuiverd, wordt het opgevangen in een bassin van 27.000 kubieke meter.
‘Het spuiwater ontdoen van gewasbeschermingsmiddelen is de eerste stap in de zuivering’, zegt Piet Janmaat, directeur van de in Rosmalen gevestigde TOM. ‘De tweede stap wordt het zuiveren op meststoffen.’
Die tweede stap is volgens de directeur lastiger dan de zuivering op gewasbeschermingsmiddelen, omdat de kosten van de huidige technieken hoger zijn. ‘We streven ernaar dat de opbrengst van de meststoffen die we uit het water zuiveren deels de kosten van het zuiveren dekt’, schetst Janmaat het model. Hij schat in dat dit binnen drie tot vijf jaar is gerealiseerd.
Het ideale plaatje is volgens Janmaat dat tuinders het gezuiverde water weer gebruiken en de uit het water gezuiverde meststoffen weer worden benut door glastuinders of akkerbouwers.
De telers in Nieuw Prinsenland zijn lid van een coöperatie die de waterzuivering beheert. Zij betalen ook mee aan de zuivering. Omdat ongeveer een kwart van het tuinbouwareaal is bebouwd, draaien zij voor ongeveer 25 procent van de zuiveringskosten op.
De overige 75 procent wordt betaald door de TOM, waarin ZLTO en provincie Noord-Brabant samenwerken. ‘De telers betalen per vierkante meter een bedrag voor deelname’, legt Janmaat uit.
Op Nieuw Prinsenland is bijvoorbeeld ook een gasontvangststation gebouwd met een gasnet dat eigendom is van de tuinders. Ook hiervoor dragen ze een bedrag per vierkante meter af.

Gietwater

Naast de installatie voor gewasbeschermingsmiddelen is er op Nieuw Prinsenland een waterzuiveringsinstallatie gebouwd voor het leveren van gietwater aan de glastuinbouwbedrijven. Hiermee wordt proceswater van de suikerfabriek gezuiverd.
Dit gebeurt in de winter, tijdens de bietencampagne van Suiker Unie. De gietwaterinstallatie levert water aan de tuinders, die met hun eigen bassins ongeveer 85 procent van hun waterbehoefte kunnen dekken.
Op jaarbasis zet de zuiveringsinstallatie 270.000 kubieke meter proceswater van de suikerfabriek om naar 200.000 kubieke meter gietwater voor de tuinbouw. Omdat dit water in de winter vrijkomt, wordt het opgeslagen voor gebruik in de zomer. De opslag moet ondergronds komen. In het najaar vinden de eerste proefboringen hiervoor plaats, zegt de TOM-directeur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer