Flevoland tegen schaliegas

Flevoland - Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Flevoland verleent geen medewerking aan de winning van schaliegas in de Noordoostpolder. Het ziet meer in het toepassen van duurzame technieken als geothermie en warmte-koudeopslag.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil de boringen in de Noordoostpolder toestaan. Uit de regio komt veel verzet, onder andere van boeren. De coalitie van VVD, CDA, SP en D66 in Provinciale Staten heeft zich hierachter gesteld.
In het woensdag gepresenteerde collegeprogramma stellen de partijen dat de boringen de veiligheid van de ondergrond en het grondwater en de volksgezondheid in gevaar brengen. Overigens hanteert de coalitie hetzelfde argument voor de opslag van kernafval.
Inzetten van technieken als geothermie en warmte-koudeopslag helpt zowel het landelijke energiebeleid als het duurzame gebruik van de ondergrond vooruit, redeneert het nieuwe college. Ook is er minder risico voor de drinkwatervoorziening.

Congres

Op een congres van actiecomité Tegengas in Emmeloord wezen deskundigen dinsdag nog eens op de gevolgen van schaliegasboringen in de VS. Volgens directeur Marjan Minnesma van de duurzaamheidsbeweging Urgenda moet Nederland een verstandiger keuze maken in het energiebeleid. ‘Dat vergt offers, maar het kan echt.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer