Bollentelers+doen+handreiking
Nieuws
© persbureau noordoost alex de haan

Bollentelers doen handreiking

Bollentelers in Westerveld hebben een pakket afspraken aan gemeente Westerveld gepresenteerd.

De handreiking gaat onder andere over het instellen van spuitvrije zones langs woningen en scholen.

Ook geven de telers inzicht in welke gewasbeschermingsmiddelen zij toepassen.

Met de handreiking reageren de bloembollentelers op de maatschappelijke kritiek op de uitoefening van hun vak.

De toenemende bollenteelt in Drenthe leidde vooral in Westerveld tot onrust onder omwonenden.

Als het aan de telers ligt, komt er een centraal informatiepunt waar burgers hun vragen en zorgen kwijt kunnen.

Telersorganisatie KAVB benadrukt dat de bollensector op milieugebied de afgelopen jaren grote successen heeft geboekt. Zo is de milieubelasting van de bloembollenteelt sinds 1995 met 80 procent omlaaggegaan.

Kloof

De telers erkennen dat door schaalvergroting en mechanisering de afgelopen jaren een kloof is gegroeid tussen agrarische bedrijven en hun omwonenden. Daarbij komen zorgen naar voren over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de gezondheid van omwonenden.

In 2014 is met steun van de KAVB een gedragscode afgesproken voor telers in Noord-Nederland. In deze code staat onder meer dat telers overleggen met omwonenden over hun perceelkeuze. In de praktijk gebeurt dit veelal op individueel niveau tussen een teler en een omwonende.

Convenant

Soms ontstaan echter ook bredere initiatieven. In gemeente Hardenberg is deze gedragscode uitgebreid tot een convenant waarvoor naast de acht betrokken telers KAVB, LTO Noord en gemeente Hardenberg hebben getekend.

In gemeente Aa en Hunze wordt momenteel aan een vergelijkbaar convenant gewerkt. De handreiking betreft voorlopig alleen de teelt in Westerveld. KAVB en LTO Noord overleggen nog met provincie Drenthe over afspraken voor de hele provincie.

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer