Bollentelers+Huiberts+wint+Gouden+Roerdomp
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

Bollentelers Huiberts wint Gouden Roerdomp

Bloembollenteler John Huiberts uit Sint Maartensbrug heeft voor zijn vernieuwende teeltwijze de Gouden Roerdomp gewonnen. Dat is de prijs voor het beste natuurinitiatief van Noord-Holland.

De Noord-Hollandse teler kreeg gisteren uit handen van gedeputeerde Jaap Bond de houten bokaal uitgereikt. Er waren 45 natuurinitiatieven ingezonden. Een vakjury had daaruit drie inzendingen genomineerd waaruit Huiberts als winnaar werd gekozen.

Naast de Gouden Roerdomp ontvangt hij een aantal workshops van de Natuurverdubbelaars om het project verder te brengen en een koploperstatus in provincie Noord-Holland.

Bol met verhaal

Gedeputeerde Jaap Bond: 'John Huiberts steekt zijn nek uit binnen de bollensector en is echt bezig met de toekomst van de sector. Eerst als pionier, maar steeds meer collega's sluiten zich aan bij zijn zienswijze.'

Huiberts tijdens het congres: 'Wij verkopen een bol met verhaal.' Huiberts vertelde dat hij ziektes en plagen bestrijdt met een gezonde bodem, de grond niet meer omploegt en de akkerranden de ruimte te geeft zodat daar ook plaats is voor de natuurlijke vijanden van schadelijke dieren.

Biologisch

Van de 70 hectare bollen teelt Huiberts 6 hectare biologisch. Ook is er veel aandacht voor het verbeteren van de bodem en biodiversiteit. Zo teelt hij bloembollen met gras als bodembedekker.

Dat houdt bijvoorbeeld in minder gewasbeschermingsmiddelen, verbeteren van het bodemleven en de aanleg van bloeiendere akkerranden voor meer biodiversiteit en natuurlijke plaagbestrijding.

Daarnaast hanteert hij niet-kerende grondbewerking. Rhizoctonia bestrijdt hij door het inzaaien van groenbemesters en vergroot zo bovendien het organische stof gehalte in de bodem.

Praktijknetwerk

Huiberts hoopt nu een luisterend oor te vinden bij provincie Noord-Holland. 'Neem compost, ieder bedirjf mag 600 kuub compost maken. Maar als je meer land hebt, zou je meer kunnen maken. Dat kunnen we nu ter sprake brengen. Aan de prjs zit geen geld aan vast, maar ik hoop zodoende iets voor de sector te doen.'

Huiberts is ook een van de bollentelers die deelneemt aan het praktijknetwerk ‘Natuurlijk leven, natuurlijk telen’ in de Kop van Noord-Holland. Zes bollentelers proberen de teelt te ecologiseren om gezondere bollen te kweken.

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer