Trek scheurverbod Natura 2000 in

Het scheuren van blijvend grasland in Natura 2000-gebieden is voortaan verboden. Veehouder Kasper van Benthem maakt zich daarover grote zorgen. Hij schreef een open brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). Hier een ingekorte versie.


Kasper van BenthemGeachte mevrouw Dijksma,
Ploegen en scheuren van blijvend grasland in Natura 2000-gebieden is niet meer toegestaan, ook al wordt opnieuw gras ingezaaid. Die uitleg geeft Nederland aan EU-verordening 1307/2013, artikel 45. Daarin staat dat lidstaten verplicht zijn om blijvende graslanden aan te wijzen in Natura 2000-gebieden die van betekenis zijn voor de habitatdoelen van dat gebied. Voor die graslanden geldt een verbod op omzetting en ploegen.
Het Nederlandse besluit houdt geen rekening met de grote financiële gevolgen voor veel veehouderijbedrijven. Het betreft vele duizenden hectares grond in heel Nederland. Op mijn bedrijf ligt al het grasland binnen een Natura 2000-gebied en is het grootste deel als blijvend grasland aangemerkt.
Ik wil de gevolgen hiervan onder uw aandacht brengen en u vragen afte zien van de aanwijzing dan wel toete staan dat graslandvernieuwing doorscheuren en herinzaai mogelijk is.
Ik ben Kasper van Benthem, 25 jaar oud. Ik woon bij Blokzijl op een melkveebedrijf midden in een Vogelrichtlijn-gebied dat deel uitmaakt van Natura 2000-gebied De Wieden. In 2013 bouwden we een nieuwe stal voor 127 melkkoeien die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.
Mijn voornemen is om over drie of vier jaar het bedrijf over te nemen van mijn ouders. Echter door de toenemende regeldruk, waar het probleem in deze brief er één van is, wordt dit steeds moeilijker.
Door de bescherming van blijvend grasland wordt mijn bedrijf minder efficiënt. Maïs- en grasland zijn onderdeel van een gezonde vruchtwisseling. Zonder dat loopt de opbrengst per hectare terug en moet ik en de andere getroffen bedrijven steeds meer kunstgrepen toepassen om rendabel te blijven boeren. Dit past niet in de visie duurzame landbouw waarin ik word gevraagd om op een zo efficiënte mogelijke manier mijn dure grond te benutten.
Dit leidt tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven, omdat de gronden niet optimaal gebruikt kunnen worden. Getroffen bedrijven zullen na verloop van tijd extra voer moeten aankopen om dit te compenseren.
Bij lopende kavelruilprojecten geeft deze maatregel problemen bij de kavelaanvaarding. Bij het uitruilen in de gebieden waar het scheurverbod geldt, is het niet meer mogelijk om kavels toe te passen die verkregen zijn bij uitruiling, graslandvernieuwing en egalisatie.
Op dit moment is het al moeilijk voor bedrijven in Natura 2000-gebieden om een NB-vergunning te krijgen. Het niet meer scheuren van grasland/maïsland, dat al jaren agrarisch gebruikt wordt, is een volgende tegenslag. Jonge ondernemers worden zo erg hard geraakt.
Het zou voor de hand hebben gelegen dat ten aanzien van blijvende graslanden in Natura 2000-gebieden was nagegaan of deze werkelijk belangrijk zijn voor de habitatdoelen. Dat is ook wat de Verordening aangeeft. Zover ik weet is zo’n evaluatie of onderzoek niet uitgevoerd. In ons gebied gaat het overigens om Vogelrichtlijn-gebied dat destijds is aangewezen voor de opvang van ganzen.
De uitleg van RVO dat gronden niet gescheurd mogen worden voor herinzaai, lees ik niet terug in de Verordening. Wel een verbod op omzetten en ploegen. Scheuren en herinzaai is een onderhoudsmaatregel. Van omzetting zou sprake zijn als blijvend grasland wordt omgezet in bouwland. Dat is niet het geval. Hebben andere lidstaten ook een scheurverbod in Natura 2000-gebieden, of is het een Nederlands besluit?
Ik vraag u om uw besluit terug te draaien en in overleg te treden met de betrokken eigenaren en hun belangenorganisaties om op deze manier gezamenlijk tot een oplossing te komen. Ik hoor graag nader van u.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer