Verlammend effect grote oogst

Het aprilcontract voor fritesaardappelen op de termijnmarkt is vorige week afgewikkeld op 3,20 euro per 100 kilo. Het betekent een roemloos eind van een roemloos afzetseizoen.

Haijo DoddeDe grote oogst in 2014 heeft het volledige afzetseizoen voor fritesaardappelen lamgelegd. De cashsettlementprijzen voor fritesaardappelen op de termijnmarkt varieerden vanaf november tot en met vorige week tussen 2,30 euro tot 3,40 euro per 100 kilo. Beursmakelaar De Vries & Westermann spreekt van een stabiel en zeldzaam laag prijsniveau.
Nederlandse aardappeltelers oogstten met 3,9 miljoen ton consumptieaardappelen ruim 11 procent meer dan de voorgaande twee jaar. Ook in de omliggende landen waren de producties hoog.
Volgens NEPG (North-western European Potato Growers) kwam de oogst van consumptieaardappelen in de EU-5 landen uit op 28,5 miljoen ton, 3,3 miljoen ton boven het vijfjarig gemiddelde.
Met name de verwerkende industrie profiteert optimaal van de lage grondstofprijzen. Tot en met maart gebruikten Nederlandse verwerkers een recordhoeveelheid van 2,7 miljoen ton aardappelen als grondstof. Wel haalden de fritesfabrikanten daarvoor dit jaar relatief veel aardappelen uit het buitenland, blijkt uit importcijfers van NAO.
Het afgelopen afzetseizoen had ondanks het hoge verwerkingscijfer alleen een succes kunnen worden als de export van consumptieaardappelen voorspoedig was verlopen. Dat is echter niet het geval.
Tot en met 1 april stond het exportcijfer op zo’n 580.000 ton. Dat is bijna hetzelfde volume als vorig jaar en aanmerkelijk lager dan na oogst 2010 en oogst 2012. Toen was op hetzelfde moment in het seizoen al meer dan 700.000 ton consumptie- en industrieaardappelen verkocht naar het buitenland.
Overigens ontwikkelt met name de laatste week de notering van het aprilcontract 2016 zich positief. Van 14,20 euro loopt de notering nu op richting 15 euro per 100 kilo. Mogelijk is dit een gevolg van het enigszins vertraagde pootseizoen voor aardappelen in West-Europa.

Areaalkrimp

Verder meldde NEPG voor komend seizoen een areaalkrimp van 2,5 procent in de EU-5 landen. Voor komend seizoen rekent de telersorganisatie met een aardappelareaal in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië van 533.000 hectare. Dat is gelijk aan het vijfjarige gemiddelde.
Op basis van een gemiddelde productie van 47,2 ton per hectare komt de eerste opbrengstprognose van NEPG op ruim 25 miljoen ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer