Bij Jespers draait alles om paarden

Alle drie zijn zoons gingen in de paardenhouderij. Frenk heeft een dressuurstal in Teteringen, Adrie een hengstenhouderij in Prinsenbeek en Johan nam de manege van zijn ouders over, samen met zijn vrouw Marion.
Het bedrijf in Oosteind herbergt nu zo’n tachtig paarden: manegepaarden, pensionpaarden, eigen wedstrijdpaarden en paarden voor de handel. Bovendien laten klanten er hun paard in wedstrijden uitbrengen of zien klanten die hun paard willen verkopen het bedrijf als een ideale etalage waar veel mogelijke kopers komen.

Hengstenshow

Dit jaar kent het bedrijf een aantal mijlpalen. Ten eerste bestaat de manege veertig jaar. Bovendien was in Manege Buitenhorst op tweede paasdag de hengstenshow van hengstenhouderij Adrie Jespers uit Prinsenbeek, die zeventig jaar bestaat. Duizend mensen kwamen erop af. Jespers organiseert de show bijna van begin af aan samen met de bekende Friese hengstenhouder Wiepke van de Lageweg van VDL Stud.
Jespers senior weet nog goed hoe het begon. Zo’n dertig jaar geleden ging hij in de regio nog met de hengsten naar zijn klanten toe. Ondertussen is er veel veranderd. Door de ontwikkelingen met kunstmatige inseminatie (ki) worden nu klanten in heel Nederland en België bereikt.
Ook embryotransplantatie is zo’n nieuwe ontwikkeling. Jespers heeft voor het eerst een merrie laten spoelen die internationale wedstrijden loopt. ‘We willen die niet uit de sport halen en kunnen zo toch nakomelingen krijgen. Dat is wel ruim 3.000 euro duurder. Daarom is het alleen interessant bij goede sportpaarden.’

Evenementen

De hengstenshow is een van de evenementen die Jespers organiseert. Evenementen zijn een belangrijke poot van het bedrijf. In de winter zijn er elk weekend wedstrijden met zo’n vijfhonderd inschrijvingen per keer. In november is er vier weekenden achter elkaar een concours.
Het bedrijf is helemaal ingericht voor binnenevenementen, met een binnenrijbaan van 86 bij 22 meter en twee kleinere binnenrijbanen voor het in- en uitrijden. Jespers denkt ook over meer buitenwedstrijden. ‘Daar is vraag naar’, weet hij. Maar het zou eerst een forse investering vragen, onder andere in een eb-en-vloedbodem. Hij weet nog niet of dat gaat gebeuren.
De evenementen zijn alleen mogelijk dankzij vrijwilligers. Een groot deel van hen komt van de KPJ. De ondernemer is zuinig op zijn vrijwilligers. Net als op zijn buren. Bij grote evenementen krijgen die van tevoren een brief met informatie en een aantal consumptiebonnen. Mede daardoor is de verhouding met zijn buren goed. Hij richtte bovendien een groot deel van zijn terrein in als parkeerplaats. Sindsdien staan er bij evenementen geen auto’s meer langs de weg.
Een andere poot van het bedrijf is handel. ‘Die is nu goed’, constateert Jespers. ‘Er is veel vraag naar goed opgeleide paarden, vooral uit het buitenland. Nederland heeft een topnaam. We hebben kopers uit veel verschillende landen, zoals Qatar, China en Rusland. Net als bij topvoetballers is er geen grens aan de prijzen die worden betaald. Kopers willen sporten op het hoogste niveau. Het is ongelofelijk hoeveel ze investeren.’
De ondernemer verwacht de meeste groei in het opleiden van sportpaarden. ‘Dat is heel interessant. Er is wel een goede aanvoer nodig van jonge paarden, uit eigen fokkerij of van klanten, én er is een goede ruiter nodig.’ Op het familiebedrijf is dat zijn schoonzoon Danny Willems.
De veelzijdigheid van het bedrijf maakt het minder afhankelijk van pieken en dalen. Jespers breidde uit met een extra binnenrijbaan. De plannen daarvoor maakte hij voor de economische crisis. Maar het duurde drie jaar voordat de vergunningen binnen waren. De investering vond daardoor juist plaats in de slechte tijd.
Toch vindt de ondernemer het achteraf een goede investering, want het aantal wedstrijden groeide door. ‘Mensen komen alleen als ze fijn kunnen rijden. Dat kon mede dankzij die uitbreiding.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer