Spanning op nieuw stelsel agrinatuur

In de aanloop naar het nieuwe stelsel van agrarische natuurbeheer is er veel spanning tussen boeren, ecologen en overheden. Dat blijkt uit een rondgang langs agrarische natuurverenigingen (ANV's).

Spanning+op+nieuw+stelsel+agrinatuur
© Inzicht in Natuur

Om het nieuwe stelsel van agrarisch natuurbeheer te laten slagen moeten provincies regels durven loslaten en boeren moeten presteren, stellen de natuurverenigingen.

'Ecologen en ambtenaren moeten boeren en AVN's het vertrouwen geven om natuur de maken en te onderhouden', zegt Warmelt Swart van AVN Ark & Eemlandschap.

Creatief

Maar daar zit spanning want provincies willen doelen halen terwijl ANV's de ruimte willen om creatief met de mogelijkheden voor agrarische natuurbeheer om te gaan.

Daarbij moet het agrarisch natuurbeheer inpasbaar zijn op het boerenbedrijf.

Vergroening

Ander punt voor spanning is ook de animo onder de boeren om met natuurbeheer aan de slag te gaan. 'De vergroeningseisen in het GLB versterken het agrarische natuurbeheer niet', zeggen de ANV's.

Zij zijn bezorgd dat veel boeren zullen kiezen voor eenvoudige vergroening met vanggewassen en dat akkerranden nauwelijks worden aangelegd.
Daarmee zou het animo voor een gebiedsgerichte aanpak voor agrarische natuurbeheer minder draagvlak krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer