Willekeur in bijzonder beheer

Ondernemers die in bijzonder beheer komen zien de bank niet meer als vriend, maar als zakelijke saneerder die met harde eisen de problemen alleen maar verergert.

Arno de SnooDe vertrouwensrelatie die bij banken en ondernemers tot pakweg acht jaar geleden nog gemeengoed was, is verdwenen, bleek deze week tijdens een rondetafelgesprek over banken en bijzonder beheer in de Tweede Kamer. Zeker als het gaat om bedrijven die in bijzonder beheer zijn gekomen of dreigen te komen.
Deskundigen in bijzonder beheer, vertegenwoordigers van brancheorganisaties van het midden- en kleinbedrijf en LTO spraken met politici over de problemen waar ondernemers in de praktijk tegenaan lopen.
Banken schieten flink tekort in hun communicatie met ondernemers. Banken moeten veel beter uitleggen wat zij doen en wat de voorwaarden zijn waarmee ze werken.
Volgens de brancheorganisaties worden bedrijven geconfronteerd met renteopslagen als bedrijven in bijzonder beheer komen, waardoor zij nog verder in de problemen komen. Ook is niet duidelijk welke criteria banken hanteren om bedrijven in bijzonder beheer te zetten. Het lijkt op willekeur, is het beeld.
‘Het steekt ondernemers dat banken vaak eenzijdig besluiten nemen’, zei Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. ‘Banken moeten transparanter worden in hun beleid rondom bijzonder beheer.’
Er is werk aan de winkel, erkent Rien Nagel van de Raad van Bestuur van Rabobank. ‘In de communicatie tussen klant en bank gaat het vaak mis. De empathie ontbreekt.’
Een ondernemer die in bijzonder beheer zit, heeft niets meer te zeggen, concludeerden experts. Zij vinden dat die machtsverhouding scheef is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer